Otantik liderliğin örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi: Bankacılık sektörü üzerine bir araştırma
The effect of authentic leadership on organizational commitment and organizational citizenship behavior: A research on the banking sector
  1. Tez No: 664383
  2. Yazar: BUSE BODUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik Liderlik, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Örgütsel Bağlılık, Authentic Leadership, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı Otantik liderliğin, çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel bağlılıklarıyla olan ilişkisini ortaya koymak; özel sektörde yer alan katılım banklarında çalışanların otantik liderlik algısının örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel bağlılıklarına olan etkisini tespit etmektir. Araştırmanın örneklemi çapı oluşturulurken Yamane'nin basit tesadüfî örneklem formülü kullanılmış olup çapı 300 kişi olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Banka çalışanlarının oluşturduğu 3000 kişiden kolayla örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 300 çalışana anket formu gönderilmiş olup 245 kişiden dönüş alınmıştır. Anket dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik bilgilere yönelik sorulara ikinci bölümde Otantik liderlik hakkında sorulara üçüncü bölümde Örgütsel Vatandaşlık hakkında sorulara son bölümde ise örgütsel bağlılık hakkında sorulara yer verilmiştir. Elde edilen veriler istatistik paket programlarında Regresyon analizi, Anova, T testi yapısal eşitlik modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre örgütsel bağlılık ile Otantik liderlik arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır. Örgütsel bağlılık ile örgütsel vatandaşlık arasında ve örgütsel vatandaşlık ile otantik liderlik arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Otantik liderlik algısının örgütsel vatandaşlık davranışını olumlu yönde etkilediği tespitine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the relationship between authentic leadership and employees' organizational citizenship behavior and organizational commitment; The aim of this study is to determine the effect of authentic leadership perception of employees in participation banks in private sector on organizational citizenship behavior and organizational commitment. Yamane's simple random sampling formula İs used to form the sample size of the study and its diameter is determined as 300 people. A questionnaire is used as a data collection tool. A questionnaire is sent to 300 employees who are identified by easy sampling method out of 3000 employees, who are formed by the Bank's employees. The survey consists of four sections. The first part includes questions about demographic information, the second part questions about authentic leadership, the third part questions about organizational citizenship, the last part questions about organizational commitment. The data obtained were analyzed using Regression analysis, Anova, T test structural equation model in statistical package programs. According to the findings of the data analysis, no statistically significant relationship is found between organizational commitment and authentic leadership. The relationship between organizational commitment and organizational citizenship and the relationship between organizational citizenship and authentic leadership are found to be statistically significant. It is found that authentic leadership perception positively affected organizational citizenship behavior.