Özel yetenekli öğrencilerin madde ve değişim ünitesindeki başarılarına ve özdüzenleme becerilerine Ters Yüz Öğrenme Modelinin etkisi
The effect of Flipped Learning Model on gifted students' academic achievement and self-regulation skills on the matter and change unit
- Tez No: 664470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BEKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Yaklaşım, Ters Yüz Öğrenme, Özel Yetenekli Öğrenci, Akademik Başarı, Öz Düzenleme, Madde ve Değişim, Constructivist Approach, Flipped Learning, Gifted Students, Academic Achievement, Self-Regulation, Matter and Change
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu araştırmada, ters yüz öğrenme modelinin Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme 1 programında öğrenim gören özel yetenekli öğrencilerin madde ve değişim ünitesindeki başarılarına ve öz-düzenleme becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca araştırmada, deney grubu öğrencilerinin ve ders dışı uygulamalarda öğrencilere rehberlik eden öğrenci velilerinin ters yüz öğrenme modeli hakkında görüşleri incelenmiştir. Araştırmada karma araştırma yöntemi desenlerinden gömülü desen kullanılmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim yılı birinci dönemde Malatya ilinde yer alan bir bilim ve sanat merkezinde Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme 1 programında öğrenim gören 70 özel yetenekli öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, bir deney ve bir kontrol grubu olmak üzere iki grup ile yürütülmüştür. Grupların belirlenmesinde madde ve değişim ünitesi başarı testi ve öz-düzenleme ölçeği ön-test puanları dikkate alınmıştır. Yapılan analizler sonucu araştırmanın başlangıcında grupların denk olduğu kabul edilmiştir. Deney grubunda ters yüz öğrenme modeline göre, kontrol grubunda ise mevcut Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme 1 öğretim programı dikkate alınarak dersler yürütülmüştür. Madde ve değişim ünitesi başarı testi ile öz-düzenleme ölçeği kontrol ve deney gruplarına ön-test ve son-test olarak uygulanmış ve son testlerin karşılaştırılması MANOVA kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın sonunda deney grubunda yer alan ve başarı testi son-test puanları düşük, orta ve yüksek olan yedi öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca deney grubunda yer alan 19 öğrencinin velisine araştırmacı tarafından hazırlanan ve açık uçlu sorulardan oluşan bir doküman uygulanmıştır. Nicel ve nitel veri toplama araçları kullanılmadan önce gerekli geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Nitel veri toplama araçlarından elde edilen veriler kategori ve kodlar altında toplanmış ve tümevarımsal içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Nicel veriler analiz edildiğinde, deney ve kontrol grubu arasında akademik başarı açısından deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Aynı şekilde öz-düzenleme puanları arasında da deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Nitel verilerin analizi sonucu öğrenciler ters yüz öğrenme modelinin öğrenmede etkili, tekrar yapma imkânının fazla ve esnek olması açısından diğer yöntemlerden farklı olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca öğrenciler ters yüz öğrenme modelinin derse hazırlıklı gelmeyi sağladığını ve öğrenmeyi sınıf dışına taşıdığını ifade etmişlerdir. Öğrencilerin önemli bir kısmı modelin öz-düzenleme becerilerini arttırdığına yönelik görüşlerini açıklamışlardır. Öğrenci velilerinin ters yüz öğrenme modeli hakkında görüşleri dört kategori altında toplanmıştır. Veliler ters yüz öğrenme modelinin öğrencilere tekrar yapma alışkanlığı kazandırdığını, öğrencilerin derse olan ilgisini arttırdığını ve konu hakkında önceden bilgi sahibi olmalarını sağladığını ifade etmişlerdir. Bununla birlikte veliler belli konularda modelin uygulanmasını, velilere yönelik seminerlerin verilmesini ve veli-öğretmen etkileşiminin arttırılması gerektiğini önermişlerdir. Ters yüz öğrenme modelinin akademik başarıya ve öz-düzenleme becerilerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi düşünüldüğünde, bu modelin özel yetenekli öğrencilerin fen bilimleri dersi madde ve değişim ünitesinde kullanılması önerilmektedir. Özellikle küçük yaş grubundaki öğrencilerin ters yüz öğrenme modeline göre işlenen derslerinde velilerin de sürece dâhil edilmesi öneriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to investigate the effect of the flipped learning model on the achievements and self-regulation skills of gifted students studying in the Individual Skill Recognition 1 program. In addition, the opinions of the students of the experimental group and the parents of the students who guided the students in extracurricular practices were examined. In the research, embedded design, which is a pattern of mixed research method, was used. The research was carried out with 70 gifted students studying in the Individual Skill Recognition 1 program at a science and art center in Malatya province in the first semester of the academic year 2019-2020. The research was carried out with two groups, one experiment and one control group. The matter and exchange unit achievement test and self-regulation scale pre-test scores were taken into consideration in determining the groups. As a result of analyzes, the groups were accepted to be equivalent at the beginning of the research. Lessons were conducted in the experimental group according to flipped learning, and in the control group taking into consideration the current Individual Skill Recognition 1 curriculum. The matter and exchange unit achievement test and self-regulation scale were applied to control and experimental groups as pre-test and post-test and comparison of post-tests was done using MANOVA. At the end of the research, semi-structured interviews were conducted with seven students in the experimental group who had low, medium and high achievement test post-test scores. In addition, a document consisting of open-ended questions prepared by the researcher was applied to the parents of 19 students in the experimental group. Before using quantitative and qualitative data collection tools, necessary validity and reliability studies were carried out. The data obtained from qualitative data collection tools were collected under categories and codes and analyzed by inductive content analysis. When the quantitative data were analyzed, a statistically significant difference was found between the experimental and control groups in favor of the experimental group in terms of academic success. Likewise, a significant difference was found between the scores of self-regulation scale in favor of the experimental group. As a result of the analysis of the qualitative data, the students stated that the flipped learning model was different from other methods in terms of being effective in learning, more repetitive and flexible. In addition, the students stated that the flipped learning model enabled them to be prepared for the lesson and carried learning outside the classroom. An important part of the students stated that the model increased their self-regulation skills. Parents' opinions about the flipped learning model were collected under four categories. Parents stated that the flipped learning model gave students the habit of repeating, increased students' interest in the lesson, and enabled them to have prior knowledge about the subject. In addition, parents suggested that the model should be applied in certain subjects, seminars should be given to parents and parent-teacher interaction should be increased. Considering the statistically significant effect of the flipped learning model on academic achievement and self-regulation skills, it is recommended to use this model in the science course of gifted students. It is among the suggestions that parents should be included in the process, especially in the lessons taught in accordance with the flipped learning model for the younger age group.