Turkey's national role conceptions and the implications in the Eastern Mediterranean
Türkiye'nin ulusal rol kavramsallaştırmaları ve Doğu Akdeniz'de uygulanması
- Tez No: 664494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dış Politika Analizi, Doğu Akdeniz, Rol Teorisi, Türk Dış Politikası Ulusal Rol Kavramsallaştırmaları, Eastern Mediterranean Foreign Policy Analysis, National Role Conceptions, Role Theory, Turkish Foreign Policy
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Ekonomisi, Politikası ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Günümüzde çoğu çalışma ana akım uluslararası ilişkiler (Uİ) teorilerini kullanmayı tercih ediyor olsa da, bu tez, Türkiye'ye ilişkin ulusal rol kavramlarını ve bu rollerin özellikle Doğu Akdeniz'de uygulanışını incelemek için bir dış politika analizi (DPA) aracı olarak rol teorisini kullanmaktadır. Devletleri yöneten dış politika elitlerinin inançlarının, imgelerinin ve kimliklerinin rolünü araştıran K. J. Holsti gibi birçok akademisyenin çalışmalarını takiben, bu tez, Türkiye'nin ulusal rollerini, Doğu Akdeniz bölgesine yönelik siyasi ve ekonomik amaçlarla ilişkilendirmeyi amaçlamaktadır. Kapsamlı bir bakış açısı sunmak adına tez, 2018 yılından bu yana üst düzey karar vericilerin resmi dış politika konuşmalarını içeren verileri incelemektedir. Rolleri ve ilgili anahtar kelimeleri kullanarak, kelime sayımına dayalı bir içerik analizi metodolojisi kullanılmaktadır. Bu metodoloji, hem genel olarak sunulan ulusal roller hem de bu rollerin Doğu Akdeniz'deki yansımaları ve uygulamaları için kullanılmaktadır. En çok vurgulanan 10 rol, Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı'nın konuşmalarının yıllarına göre grafiklerle görselleştirilirken aynı yöntem aktör bazlı rolleri göstermek için de uygulanmıştır. Sonuç olarak, rol teorisinin kullanılmasının, Türkiye'nin bölgeye yönelik dış politika kararlarını ana akım teorilere nazaran daha güçlü bir şekilde açıklamayı mümkün kıldığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although many studies prefer using the mainstream international relations (IR) theories nowadays, this thesis utilizes role theory as a foreign policy analysis (FPA) tool for examining national role conceptions of Turkey and the implications of these roles in the Eastern Mediterranean specifically. Following the preliminary works of several scholars as K. J. Holsti, who study the role of beliefs, images and identities of the states, this thesis aims to correlate Turkish national roles with its political and economic aims towards the Eastern Mediterranean region. In order to offer a comprehensive perspective, the thesis examines the data including official foreign policy speeches of highest-level decision-makers since 2018. By using the roles and related keywords, a content analysis which is based on word count was used as a methodology. This methodology was used for both generally presented national roles and their reflections and implications in the Eastern Mediterranean. Most emphasized 10 roles found in the analysis was visualized with graphics according to years of speeches while the same method was applied to show actor-specific roles. As a result, I argue that using role theory makes it possible to plausibly explain Turkey's foreign policy decisions towards the region rather than mainstream IR theories.