Stratejik insan kaynakları yönetimi bağlamında yetenek yönetimi ile psikolojik sözleşmenin kariyer gelişimindeki rolü: Bir model önerisi
The role of talent management and psychological contract on career development in the context of strategic human resources management: A proposed model
  1. Tez No: 664495
  2. Yazar: FÜSUN TOROS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM OSMAN ÇETMELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: yetenek yönetimi, psikolojik sözleşme, kariyer yönetimi, örgütten ayrılma, örgütte kalma, talent management, psychological contract, career management, intention to leave, intention to stay
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
İşletmelerin en değerli sermayesi olan insan kaynağının etkin ve verimli kullanılması işletme performansı için gereklidir. Bu kaynağın etkin ve verimli kullanılması işletmelere sadece bir rekabet avantajı kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda temel bir yetenek de katar. Bu sebeple insan kaynakları yönetimi işletmelerin en önemli fonksiyonlarından biri olmuştur. Çalışmanın çıkış noktası, kariyer gelişimi, yetenek yönetimi ve psikolojik sözleşme bağlamında bütüncül bir model önerisinde bulunmak ve söz konusu modeli görgül verilerle sınamaktır. Çalışmanın alan yazınına en önemli katkısı daha önce bireysel ve örgütsel faktörlerle ilişkili olduğu gösterilen kariyer gelişimini çevresel faktörleri ve yetenek yönetimini dikkate alarak yeniden değerlendirmek ve kariyer gelişiminin örgütsel sonuç değişkenleri üzerindeki etkisini psikolojik sözleşme üzerinden tartışmaya açmaktır. Çalışmanın amacı çevresel, örgütsel ve bireysel faktörler ile kariyer gelişimi arasındaki ilişkide yetenek yönetiminin düzenleyici rolünü; kariyer gelişiminin örgütte kalma ve örgütten ayrılma üzerindeki etkisinde ise psikolojik sözleşmenin aracı rolünü ortaya koymaktır. Bu doğrultuda geliştirilen modelde düzenleyici ve ara değişken etkisini göstermek üzere hiyerarşik regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları, geliştirilen modelde öne sürülen hipotezlerin modelin öngördüğü şekliyle desteklendiğini göstermektedir. Geliştirilen bütüncül kavramsal modelin ve görgül istatistiksel analiz sonuçlarının gösterdiği üzere yetenek yönetimi, kariyer gelişimi ile kariyer gelişimini etkileyen faktörler arasında düzenleyici değişken olarak rol almaktadır. Aynı zamanda, psikolojik sözleşme kariyer gelişimi ile örgütten ayrılma ve örgütte kalma niyetleri arasındaki ilişkide aracı değişken rolü oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Effective and efficient utilization of human resources, the most valuable capital of any organization, is needed for enhanced business performance. Effective and efficient utilization of human resources does not only bring competitive advantage to the organization but it also ensures that essential talent is acquired. Thus, management of human resources has been one of the vital functions of organizations. The main argument of this study is to propose a holistic model in the context of career development, talent management and psychological contract and then test this model using empirical data. The most significant contribution of the study to scholarly literature is re-evaluating career development, formerly exhibited to be in relation with personal and organizational factors, this time considering environmental factors and talent management, as well as discussing the consequences of career development on organizational outcome variables. The objective of the study is to determine the moderating role of talent management in the relationship between environmental/organizational/personal factors and career development; and to assess the mediating role of psychological contract upon the effect of career development on the intention whether to remain or leave the organization. In order to exhibit the moderating and mediation influence, hierarchical regression analysis was conducted in this study. Results of the study show that the hypotheses proposed in the model are supported in the way postulated. As the holistic conceptual model and statistical analysis of the empirical data also reveal, talent management plays a moderating role between career development and the factors influencing career development. Besides, psychological contract has a mediating role in the relationship between career development and intention to remain or leave the organization.