Nasal septal konkanın histopatolojik özellikleri
Histopathological characteristics of nasal septal swell body
- Tez No: 664587
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ACIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal septal konka, kadavra çalışması, histopatolojik inceleme, Nasal septal swell body, cadaveric study, histopathological analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Nazal septal konkanın histopatolojik yapısının diğer nasal kavite yapıları ile karşılaştırmak Çalışma şekli: Kadavra çalışması Gereç ve Yöntemler: 50 kadavrada nazal septal konka bölgesi makroskopik olarak idetifiye edilmiş,mukoza ve kartilaj olmak üzere tam kat şekilde hem bu bölgeden ,alt ve orta konka dokularından mukozal ve submukozal eksizyonel örnekler elde edildi. Tüm örnekler histolojik inceleme amaçlınuygun koşullar altında saklandı. Elde edilen dokular 5 mikrometre kalınlığında seri kesitler alınarak öncelikle rutin olarak Hemotoksilen – Eozin ve Mason – Trikrom boyası uygulandı. Dokuların histopatolojik ve sitomorfometrik analizinde beş çeşit doku tipine göre: 1-duktal yapılar ile beraber seröz ve müköz glandları da içeren glandüler yapı, 2- konnektif doku stroması, 3-areterial yapılar, 4-kapiller yapılar ve 5-venöz / sinüzoid yapılar 1 cm2'lik alanda sayıldı ve istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dört ayrı bölgeden doku örnekleri alınan 34 erkek,16 kadın toplam 50 taze kadavranın yaş ortalaması 43.8 (en az:18, en çok:65 ) idi. Glandüler hücrelerin septal konka dokusunda daha yoğun olduğu gözlendi. Venöz / sinüzoidal yapılar ise özellikle alt ve orta konkada yoğun şekilde tespit edildi. Alt ve orta konkadan sonra en fazla venöz yoğunluk nazal septal mukozada, septal konkaya oranla anlamlı derecede fazlaydı (p=0.008 ). Konnektif doku stroması açısından da orta konka ve alt konka en yoğun olan bölgeler idi. Arteryal yapılar açısından en yoğun bölge alt ve orta konka idi. En az tespit edilen lokalizasyonlar ise nazal septal mukoza ve septal konka idi. Kapiller damar yapısının dağılımında ise arterial yapı yerleşimine tam ters olarak nazal septal mukoza ve septal konkada daha yoğun şekilde gözlediği tespit edilmiş ve he riki bölge arasında da istatistiksel bir fark bulunmumamıştır (p=0,547). Halbuki, alt ve orta konka dokularında kapiller yapıların yoğunluğu daha az olarak bulunmuş ve aralarında istatistiksel anlamlı bir fark görülmemiştir. (p=0,280) Sonuç: Alt ve orta konkaların venöz sinüzoidlerden sengin olması nazal fizyolojide ve vazoaktif bölgelerin özellikle alt ve orta konka olduğunu göstermiştir. Buna rağmen nazal septal konka, özellikle bullunduğu anatomik yer açısından oluşabilecek minimal mukozal değişimler sonucu nazal valv fonksiyonlarında belirgin değişimlere neden olabilir. Bunun yanında yine bulunduğu anatomik lokalizasyon gereği nazal hava dinamiğini etkileyerek solunan havanın konkaya doğru yön değişiminde rol oynuyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The histopathological analysis of nasal septal concha and comparison of results with other nasal cavity structures. Study Design: A cadaver study Material and Methods: After macroscopic identification of nasal septal swell body in the nasal cavity, full thickness excisional biopsies from nasal septal body, posterior septal mucosa, inferior and middle turbinates were taken from 50 cadavers. All specimens stored in suitable histological conditions. Materials are studied with paraffin to 5 micrometer pieces and stained with H&E and Mason Trichome stain. Histopathological and cytomorphometric analysis of each pieces into 5 tissue types; 1-glandular tissue with ductal structure of serous and mucous glands, 2- connective tissue stromas, 3- arterial tissue, 4- capillary tissue, 5- venous/sinusoids counts in 1 cm2 area and percentages calculated. Resulte: Total 50 fresh cadavers (34 male, 16 female) was included into study. The mean age was 43,8 (min 18,max 65). Glandular cells were mostly calculated in the nasal septal swell body. Venous sinusoid cells were more common in the inferior and middle turbinates. Venous sinusoids were statistically more common in the nasal septal mucosa than nasal septal swell body (p=0,008). Connective tissue stroma was maximum in inferior and middle turbinates, minimum in nasal septal swell body and septal mucosa. Capillay tissue was intense in the nasal septal swell body and nasal septal mucosa but no statistically significant difference between nasal septal body and septal mucosa (p=0,547) Conclusion: Rich venous sinusoidal structure of the inferior and middle turbinates demonstrate the vasoactive role of the turbinates in nasal physiology. On the other hand minimal mucosal changes in nasal septal swell body affects the nasal valv functions. Also inspiration airstream direction from nasal septal swell body to turbinates would be affected from changes in nasal septal body volüme.