Calculation of conduction time series (CTS) and heat gains using RTS and a new CFFT methods for commonly used building walls and roofs in Turkey
Türkiye'de yaygın olarak kullanılan bina duvarları ve tavanları için RTS ve yeni CFFT yöntemlerini kullanarak iletken zaman serisi (CTS) ve ısı kazançlarının hesaplanması
  1. Tez No: 664798
  2. Yazar: NEDAL SAWADI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YUMRUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğutma yükü, Isı kazanımı kazan İletim Zaman Serisi (CTS), Işınım Zaman Serisi (RTS), Karmaşık Sonlu Fourier Dönüşüm (CFFT) yöntemi, Cooling load, Heat gain, Conduction Time Series (CTS), Radiant Time Series (RTS), Complex Finite Fourier Transform (CFFT) technique
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bina yapılarından kaynaklı soğutma yükünün hesaplanması klima sistem kapasitelerinin seçiminde büyük rol oynamaktadır. ASHRAE tarafından tavsiye edilen RTS soğutma yükü hesabında, İletim Zaman Serisi (CTS) olarak adlandırılan katsayıların sınırlı sayıda olması farklı yapı bileşenleri için CTS katsayılarının hesaplanması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, zamana bağlı ısı transfer probleminin çözümü için Karmaşık Sonlu Fourier Dönüşüm (CFFT) yöntemi kullanılarak farklı yapı bileşenlerinin CTS katsayılarının hesaplanabilmesi için analitik bir çözüm yöntemi geliştirilmiştir. CFFT tekniğinin zamana bağlı problemin çözümü için RTS soğutma yükü değerlerinin hesaplanması ve CTS katsayılarının tespit edilmesi uygulanmalarında kullanılması yeni bir yaklaşımdır. Bu doğrultuda, matematiksel çözüme dayalı bir hesaplama yöntemi geliştirilmiş ve MATLAB yazılımıyla hazırlanmış bilgisayar programı yardımıyla bu çözüm gerçekleştirilmiştir. Çözüm sonucunda, CFFT tekniği kullanılarak elde edilen ve ASHRAE tarafından sunulan CTS katsayıları arasında önemli bir uygunluk olduğu görülmüştür. Daha sonra ise Türkiye'de yaygın olarak kullanılan yapı bileşenlerinin CTS katsayıları hesaplanmış ve sunulan yöntemin güvenilir olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Calculation of the cooling load caused by building structural elements plays a major role during selection of suitable systems for conditioning the air (HVAC) that directly affect consumption of energy. In line with these demands, ASHRAE has developed various methods like (TETD), (CLTD), and (RTS). For having the solution for the problems appear from different cooling load calculations, the RTS method recommended by ASHRAE and the coefficients called Conduction Time Series (CTS), which is an indicator of building structure performance, were calculated for 35 different walls and 19 different roof types. Due to the limited number of CTS coefficients calculated and the fact that these structures are different from the building structure components commonly used in Turkey, the need to calculate CTS coefficients for different building components has arisen. In this study, an analytical solution method has been developed to ascertain the CTS coefficients of different components by using the Complex Finite Fourier Transform technique (CFFT) for the arrangement of the time dependent heat transfer problem. Using the CFFT technique in calculating RTS cooling load values and determining the CTS coefficients is a new approach to solve the problem of time. In this direction, a calculation method based on mathematical solution was developed and this solution was realized with the help of a computer program prepared with MATLAB software.