Farklı lazer tipleri ile yapılan yüzey işlemlerinin zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat seramiklerin rezin kompozit ile bağlanma dayanımına etkisi
Evaluation of the effects of surface roughening processes performed with different laser types on the shear bond strength between zirconia reinforced lithium silicate ceramics and resin composite
- Tez No: 664801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ÖZDEMİR KARATAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Zirconia reinforced lithium silicate glass ceramic, porcelain repair, surface treatment, bond strength
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Hopur Kılıç Elif Hacer. Farklı Lazer Tipleri ile Yapılan Yüzey İşlemlerinin Zirkonya ile Güçlendirilmiş Lityum Silikat Seramiklerin Rezin Kompozit ile Bağlanma Dayanımının Değerlendirilmesi İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi AD. Uzmanlık Tezi. İstanbul 2021. Anahtar Kelimeler : Zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat seramik, porselen tamiri, yüzey işlemleri, bağlanma dayanımı, lazer Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 36826 Bu çalışmanın amacı farklı lazer tipleri ile yapılan yüzey işlemlerinin zirkonya ile güçlendirilmiş lityum silikat seramiklerin kompozit rezin ile bağlanma dayanımına etkisini incelemektir. Test materyalleri yüzey işlemlerine göre beş gruba ayrılmıştır (n=10). Test gruplarına sırayla; Grup1= HF asit, Grup2= Er:YAG lazer, Grup 3= Er:YAG lazer+HF asit, grup 4= Nd:YAG lazer, Grup 5= Nd:YAG lazer+HF asit yüzey pürüzlendirme işlemleri uygulanmıştır. Yüzey pürüzlülüğünü değerlendirmek için optik profilometre ve SEM analizleri yapılmıştır. Ardından her gruba silan, bonding ajanı ve ardından tabakalama tekniği ile 3mm çapında 4mm yüksekliğinde kompozit rezin uygulanmıştır. Örnekler, termalsiklüs uygulamasının ardından makaslama testine tabi tutulduktan sonra yüzeyleri ışık ile incelenip kırık tiplerine göre sınıflandırılmıştır. Sonuç olarak, makaslama testi sonrası elde edilen verilerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. En yüksek SBS değeri Grup3'te en düşük Grup4'te bulunmuştur. En yüksek yüzey pürüzlülüğü ise Grup3'te görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hopur Kilic, Elif Hacer. (2021). Evaluation of The Effects of Surface Roughening Processes Performed with Different Laser Types on The Shear Bond Strength between Zirconia Reinforced Lithium Silicate Ceramics and Resin Composite. Istanbul University Faculty of Dentistry Department of Prosthodontics. Istanbul. 2021 The purpose of this study is to examine the effects ofsurface roughening processes performed with different laser types on shear bonding strength of zirconium reinforced lithium silicate glass ceramics with composite resin. We divide the test materials into five groups according to surface treatments (n = 10). We apply HF acid, Er: YAG laser, Er: YAG laser + HF acid, Nd: YAG laser, Nd: YAG laser + HF acid surface roughening techniques to groups 1,2,3,4, and 5 respectively. To evaluate the surface roughnesses, we perform optical profilometer and SEM analyzes. Afterward, to each group, we apply silane, bonding agent, and composite resin of 3mm diameter and 4mm height with the layering technique. Than we subject the samples to thermal cycle application and shear bonding test in that given order, we examine their surfaces with a light microscope and classify the samples according to their fracture types. As a result of these experiments, we discover a statistically significant difference among groups related to the shear bonding strength (SBS). The highest SBS value detected is in Group 3 and the lowest in Group 4. The highest surface roughness was seen in Group 3.