Gain characteristics of short-lengtherbium doped fiber amplifiers atextreme temperatures
Erbiyum katkılı kısa fiber yükselticilerde sıcaklığın kazanç performansına etkisi
  1. Tez No: 664808
  2. Yazar: MUSTAFA AFIF ABDULAZEEZ AL NUWAB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KAYGUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Kimya, Electrical and Electronics Engineering, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: EDFA, sıcaklık, erbiyum iyonları, kazanç, EDFA, temperature, erbium ions, gain
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 24
Özet
Bu tez çalışmasında haberleşme alanında kullanılan erbiyum katkılı fiber yükselticiler (Erbium-doped fiber amplifiers, EDFA) incelenmiştir. Bu yükselticilerde merkezdeki silika fiber Er3+ iyonları ile katkılandırılmıştır. Çalışmada, kazanç değişkeninin sıcaklıkla nasıl değiştiği benzetim yöntemleri ile incelenmiştir. Sıcaklık aralığı çok geniş (-200 ile +80 °C arasında) seçilerek, bu aralıkta farklı iyon derişimlerinin etkisi gözlemlenmiştir. Buradaki geniş sıcaklık aralığı seçimi, sıvı azotun varlığı gibi zorlayıcı koşulları incelemek adına yapılmıştır. Bu tür çalışmalar özellikle kimyasal ve kriyojenik çalışmalarda önem taşımaktadır. Sonuçlar, 0°C civarında en yüksek kazanç değerinin elde edildiğini ve Er3+ iyon derişiminin kazanç değerlerinde rol aldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is presented on the Erbium-doped fiber amplifiers (EDFA) which is an amplifier for optical signal used in telecommunication systems. In this kind of amplifiers, the core of a silica fiber is doped with Er3+ ions. In this study, the gain parameter is affected by temperature for different lengths EDFA is studied as a simulation. Temperatures range was (-200 to +80 °C) for different ion density values in order to simulate harsh conditions, such as the presence of liquid nitrogen in cryogenic and chemical studies. From the results it is concluded that at a range close 0 °C the highest gain is recorded. In addition to the important role of concentration of Er3+ ions in gain values.