Celâleddin Devvânî'nin Ahlâk-ı Celâlî adlı eserinde ahlak eğitimi
Moral education in Celâleddin Devvânî's work named Ahlâk-i Celâlî
  1. Tez No: 664910
  2. Yazar: EMRAH KARAPOLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ TETİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Devvânî, Ahlâk-ı Celâlî, Ahlak, Ahlak Eğitimi, Devvânî, Ahlâk-ı Celâlî, Moral, Moral Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ahlâk-ı Celâlî adlı eseriyle ün yapan Celâleddin Devvânî, ahlak eğitimini geniş bir çerçevede ele alan önemli ahlak yazarlarından biridir. Eserinde, geleneksel mirasa bağlı kalmakla birlikte ahlak eğitimi açısından kendi çağının ötesinde bir anlayış ortaya koymuştur. Ahlâk-ı Celâlî, sadece kendi çağına değil, günümüz ahlak eğitimi yaklaşımlarına da önemli bir referans olabilecek niteliktedir. Nitekim eser, güncel açıdan değerlendirilip geleneksel kültür içinde ahlak eğitimine farklı bir açıdan bakma imkanı sunmaktadır. Bu çalışmada, önemli ahlakçılardan sayılan Celâleddin Devvânî'nin Ahlâk-ı Celâlî adlı eserinde ortaya koymuş olduğu ahlak eğitimi hakkındaki görüşleri incelenmiş ve günümüz eğitim anlayışı bakımından bu eserin, eğitimin hedef, ilke ve metotları bakımından ne değer ifade ettiği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma, Devvânî'nin Ahlâk-ı Celâlî adlı eseriyle sınırlı olup, yazarın ahlak eğitimi çerçevesinde ortaya koyduğu görüşler günümüz eğitim dalları ve konuları itibariyle de tasnif edilmiş, değerlendirilmiştir. .
Özet (Çeviri)
Celâleddin Devvânî, who is famous for her work called Ahlâk-ı Celâlî, is one of the moral writers who dealt with moral education in a wide frame. İn her work, although he adheres to the traditional heritage, he revealed an understanding beyond her own age in terms of moral education. İts Ahlâk-ı Celâlî can be an important reference not only to its own age, but also to today's moral education approaches. As a matter of fact, the work is evaluated from a contemporary perspective and offers the opportunity to look at moral education in tradition culture from a different perspective. İn this study, the views of Celâleddin Devvânî, who is consered to be one of the important moral writers, about moral education in his work called Ahlâk-ı Celâlî were examined and it was tried to determine what this work meant in terms of the aims, principles and methods of education in terms of today's educational understanding. The research is limited to Devvânî's work named Ahlâk-ı Celâlî, and the opinions of the author within the framework of moral education have been classified and evaluated in terms of today's education branches and subjects.