Endometrioid tip endometrial adenokarsinomda invazyon sınırındaki tümörü infiltre eden lenfositlerin klinikopatolojik parametreler ve prognoz ile ilişkisi
The relationship of tumor-infiltrating lymphocytes at the invasive margin with clinicopathological parameters and prognosis in endometrial adenocarcinoma endometrioid type
- Tez No: 664919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL SAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Tümör infiltre eden lenfositler, endometrioid tip endometrial karsinom, invazyon sınırı, biyobelirteç, tumor-infiltrating lymphocytes, endometrial adenocarcinoma endometrioid type, invasive margin, biomarker
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Klinik çalışmalar, tümör infiltre eden lenfositlerin (TİL) solid tümörlerde prognostik ve prediktif açıdan değerli bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmanın amacı endometrioid tip endometrial adenokarsinom tanısı almış olgularda, invazyon sınırındaki TİL yoğunluğunun, klinikopatolojik parametreler, progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım ile ilişkisini analiz etmektir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1 Ocak 2013- 31 Aralık 2014 tarihleri arasında opere edilmiş ve endometrioid tip endometrial adenokarsinom tanısı almış olgular dahil edildi. TİL yoğunluğu %10 ve altında olan olgular“düşük”, %40'ın üzerinde olan olgular“yüksek”, bu iki grup arasında kalanlar ise“orta”yoğunluk olarak belirlendi. Tümör stroması ve invazyon sınırı, TİL yoğunluğu açısından ayrı ayrı değerlendirildi ve klinikopatolojik parametreler ve sağkalım ile ilişkileri analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 153 olgu dahil edildi. İnvazyon sınırı TİL yoğunluğunun, yüksek histolojik derece ve lenfovasküler invazyon ile ilişkili olduğu saptandı. TİL ile sağkalım ilişkisine baktığımızda, tümör invazyon sınırındaki TİL yoğunluğu düşük olgular ile yüksek olgular arasında, bir yıllık sağkalım oranı açısından anlamlı düzeyde fark bulundu (p:0,02). İnvazyon sınırındaki TİL yoğunluğu arttıkça 1 yıllık sağkalım oranının azaldığı görüldü (ptrend:0,05). Ayrıca, invazyon sınırı TİL yoğunluğu yüksek olgularda, düşük olgulara göre, ortalama sağkalım süresi daha kısa izlendi ve bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p:0,03). Stromal TİL yoğunluğu ile sağkalım ve klinikopatolojik parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görülmedi. Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlara göre, endometrioid tip endometrial adenokarsinomda, invazyon sınırı TİL yoğunluğu, stromal TİL yoğunluğuna kıyasla, prognostik açıdan daha iyi bir belirteç gibi görünmektedir. TİL yoğunluğunun, rutin histopatolojik inceleme sırasında H&E boyalı kesitlerde değerlendirilmesi, ek maliyet gerektirmeyen, kolay uygulanabilir bir yöntemdir. Bu yöntemle değerlendirilen TİL, prognostik ve prediktif açıdan kullanışlı bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Clinical studies suggest that tumor-infiltrating lymphocytes (TIL) may be a valuable prognostic and predictive biomarker in solid tumors. The aim of this study is to analyze the relation of TIL density at the invasive margin with clinicopathological parameters, progression-free survival and overall survival in patients diagnosed with endometrial adenocarcinoma endometrioid type. Materials and Methods: The patients who were operated in İzmir Tepecik Education and Research Hospital between January 1, 2013 and December 31, 2014 and diagnosed with endometrial adenocarcinoma endometrial type were included in the study. The cases with TIL density of 10% and below were determined as“low”, those with over 40%“high”, and those between these two groups as“medium”density. Tumor stroma and invasive margin were evaluated separately in terms of TIL density and their relationship with clinicopathological parameters and survival was analyzed. Results: 153 cases were included in the study. It was found that the TIL density at the invasive margin was associated with high histological grade and lymphovascular invasion. A significant difference was found in terms of one-year survival rate between cases with low invasive TIL density and cases with high (p:0,02). It was observed that the 1-year survival rate decreased as the density of TIL at the invasive margin increased (ptrend:0,05). In addition, patients with high TIL density at the invasive margin had a shorter mean survival compared to those with low TIL density, and this relationship was statistically significant (p:0,03). There was no relationship between stromal TIL density and survival, and between stromal TIL density and clinicopathological parameters. Conclusion: In this study, it was found that invasive border TIL density is a better prognostic marker in endometrial adenocarcinoma endometrioid type compared to stromal TIL density. Evaluation of TIL density on hematoxylin-eosin stained sections during routine histopathological examination is an easy-to-apply method that does not require additional cost. TIL evaluated by this method can be a useful prognostic and predictive biomarker.