Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara resim değiş - tokuş sistemi kullanarak iletişim becerisi kazandırma
Acquiring communication skills by using picture exchange - touch system in children with autism spectrum disorders
- Tez No: 664953
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNYAMİN BİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, İletişim yetersizliği, Resim Değiş-Tokuşuna Dayalı İletişim Sistemi, İletişim becerileri, Autism Spectrum Disorder, Lack of Communication, Picture Exchange Communication System, Communication Skills
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı Otizm Spektrum Bozukluğu olan ve konuşma becerisi normal gelişim gösteren akranlarına göre yeterli düzeyde olmayan veya hiç olmayan çocuklara, Resim Değiş-Tokuşuna Dayalı İletişim Sistemi olarak adlandırılan Picture Exchange Communication System (PECS) kullanılarak uygulanan eğitimin iletişim becerilerini kazandırmada etkili olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Araştırmaya sözel iletişim becerisi hiç olmayan 3 denek katılmıştır. Resim Değiş-Tokuşuna Dayalı İletişim Sistemi (RDTDİS) ile yapılan öğretimin vereceği sonucu belirlemek için tek denekli araştırma yöntemlerinden yoklama evreli davranışlar arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucunda üç deneğin de resimlerle iletişime girme becerilerinin arttığı gözlenmiştir. Araştırmanın sonunda çalışmanın sınırlılıkları tartışılmıştır. Takip eden araştırmalara yol göstermesi açısından önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is finding out whether education using the Picture Exchange communication system, which is called the picture exchange communication system (PECS), is effective in providing communication skills to children with autism spectrum disorder and with little or no speaking skills. 3 subjects with no verbal communication skills participated to the study. In order to determine the result of teaching with the communication system based on picture exchange, multiple probe model with probe phase among the single subject research was used. At the end of the study, It was seen that was a increase in communication skills with pictures of all 3 subjects. At the end of the study, the limitations of the study were discussed. Suggestions are are also included to guide the following research.