Aile hekimliği polikliniğine başvuran 20-69 yaş aralığındaki kadınların meme kanseri risk durumları ve tarama yöntemlerine yönelik sağlık inançlarının belirlenmesi
Determitation of breast cancer risk situations and health beliefsregarding screening methods of women betweem 20-69 years ofage applying to family medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 665119
  2. Yazar: MERVE NUR ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖZGE TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri Taramaları, Meme Kanseri Riski, Sağlık İnanç Ölçeğ
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Aile Hekimliği Polikliniğine Başvuran 20-69 Yaş Aralığındaki Kadınların Meme Kanseri Risk Durumları ve Tarama Yöntemlerine Yönelik Sağlık İnançlarının Belirlenmesi Amaç: Çalışmamız ile polikliniğe başvuran kadın hastaların meme kanseri risk durumlarını ve meme kanserinde erken tanı için önemli olan KKMM ile mamografi taramalarına yönelik bakış açılarını Champion'un Sağlık İnanç Ölçeği ile belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak-Nisan 2021 tarihleri arasında İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 20 ile 69 yaş arasındaki 285 kadın hasta dahil edilmiştir. Katılımcılara Meme Kanseri Risk Değerlendirme Formunun olduğu anket formu ile Champion'un Sağlık İnanç Ölçeği yüzyüze görüşme ile uygulanmıştır. Veriler SPSS 21.0 istatistik programı ile analize edildi. Analizde; ortalama, yüzde, standart sapma, Ki-kare analizi, Mann Whitney U testi kullanıldı. Bulgular %95 güven aralığında p< 0,05 anlamlılık olarak kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 42,46±13,30 yıl olup Meme Kanseri Risk Değerlendirme Formu'na göre katılımcılar analize edildiğinde %86'sı düşük risk grubunda, %3,2'si en yüksek risk grubunda bulunmaktadır. Meme kanseri risk puanı ortalamaları ileri yaş, erken menarş yaşı, kilolu beden yapısı, ailede meme kanseri öyküsü varlığı ve bireysel kanser öyküsü varlığının istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır. Katılımcıların Champion Sağlık İnanç Ölçeği puan ortalamalarına bakıldığında en düşük puanı duyarlılık algısı 7,68±2,48; en yüksek puanı KKMM öz yeterliliği 36,16±9,27 ile aldığı saptanmıştır. XI Katılımcıların risk faktörlerinin SİMÖ alt gruplarından alınan puan ortalamalarını etkilediği görülmüştür. Sonuç: Meme kanseri taramaları toplum sağlığı için önemli bir konudur. Poliklinik hastalarına meme kanseri ve risk faktörleri hakkında bilgi verip risk gruplarını belirlemek önem taşımaktadır. Risk gruplarına göre tarama yöntemlerine yönelik sağlık inançlarını değerlendirip eksikliği saptanan ölçeklerde gerekli bilgilendirmeyi yapmak ve taramaları düzenli yapmalarını sağlamak önemlidir.
Özet (Çeviri)
Determitation of Breast Cancer Risk Situations and Health Beliefs Regarding Screening Methods of Women Betweem 20-69 Years of Age Applying to Family Medicine Outpatient Clinic Aim: Our study aims to determine the breast cancer risk status of female patients who applied to the outpatient clinic and their perspective on breast self examination and mammography screening with Champion's Health Belief Scale. Material and Methods: The average age of the participants is 42.46 ± 13.30 years. According to the Breast Cancer Risk Assessment Form, when the participants are analyzed, 86% of are in the low risk group and 3.2% of are in the highest risk group . A questionnaire form containing the Breast Cancer Risk Assessment Form and Champion's Health Belief Scale were administered to the participants through face-to-face interviews. The data were analyzed with SPSS 21.0 statistics program. In analysis; mean, percentage, standard deviation, Chi-square analysis, Mann Whitney U test were used.