Scheimpflug-plasido disk tomografi cihazı ile elde edilen ön segment parametrelerinin keratokonus olgularında ve sağlıklı gözlerde tekrarlanabilirliğinin ve güvenilirliğinin araştırılması
Investigation of repeatability and reliability ofanterior segment parameters obtained by combinedscheimpflug-placido disc tomography device i̇nkeratoconus cases and healthy eyes
- Tez No: 665133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Keratokonus, Korneal tomografi, Tekrarlanabilirlik, Keratoconus, Corneal Tomography, Repeatability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
AMAÇ: Kombine Scheimpflug-Plasido disk tabanlı korneal tomografi cihazından elde edilen ön segment parametrelerinin farklı evrelerde keratokonus olgularında tekrarlanabilirliğinin araştırılması ve sağlıklı olgularla karşılaştırılmasıdır. MATERYAL METOD: Prospektif çalışmamıza Sağlık Billimleri Üniversitesi Beyoğlu Göz Hastanesi Sağlık ve Uygulama Merkezi Refraksiyon Kliniği'ne başvuran keratokonus hastaları ve sağlıklı olgular dahil edildi. Çalışmaya 239 keratokonuslu göz ve 50 sağlıklı göz dahil edildi. Keratokonus hastaları Amsler-Krumerich sınıflaması kullanılarak 4 evreye ayrıldı. Tüm hastalardan; kombine Scheimpflug- Plasido disk tabanlı tomografi cihazı (Sirius) kullanılarak aynı gözlemci tarafından ard arda 3 çekim alındı. Korneal tomografiden elde edilen kornea kurvatür parametreleri, astigmatizma aksı, en ince kornea kalınlığı ve ön kamara hacim ve derinlik verileri, keratokonus tarama verileri ve korneal aberasyonlar verilerinin tekrarlanabilirliği ve güvenilirliği araştırıldı. Tekrarlanabilirlik araştırılmasında grup-içi standart sapma (GİSS), tekrarlanabilirlik endeksi (TE) ve değişkenlik katsayısı (DK) kullanıldı. Güvenilirlik araştırılmasında sınıf-içi korelasyon katsayısı (SKK) kullanıldı. Verilerin değişkenliğinin keratokonus hastalığı ciddiyeti ile olan ilişkisinin araştırılmasında Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Ayrıca keratokonus hastaları ile kontrol grubu arasında değişkenliğin istatistiki olarak farklılığının araştırılmasında tolerans indeksi (ToE) ve rölatif tolerans indeksi (RToE) kullanıldı. BULGULAR: Çalışmamıza 90'ı kadın, 102'i erkek olmak üzere 192 hastanın 289 gözü dahil edilmiştir. Astigmatizma aksı, korneal volüm, ön kamara volüm ve ön kamara derinliği dışında tüm parametreler ile Kapeks arasında anlamlı korelasyon saptandı (p0,24, p0,05). SONUÇ: Sağlıklı olgularda ve erken evre keratokonusta Sirius cihazından elde edilen parametreler tekrarlanabilir ve güvenilir olmakla birlikte; ileri evre keratokonus olgularında değişkenlik beklenenden daha fazla olabilir ve yanlış pozitif değerlendirmelere sebebiyet verilebilir. Bunun yanında; progerasyon şüphesi olan hastalarda total RMS, koma ve sferik aberasyonların da ek olarak değerlendirilmesi progresyon kararını vermede yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
AİM: To investigate the repeatability and reliability of the anterior segment parameters obtained by the combined Scheimpflug-Plasido-disc based corneal tomography device in different stages of keratoconus cases and to compare with healthy cases. MATERİALS AND METHODS: In our prospective study was included keratoconus patients and healthy cases who applied to the University of Health Science Beyoğlu Eye Training and Research Hospital, Refraction Clinic. Two-hundred thirty-nine keratoconic eyes and fifty healthy eyes were included in the study. Keratoconus patients were divided into 4 stages using the Amsler-Krumerich classification. Three consecutive measurements were performed by the same observer using combined Scheimpflug–Placido disc anterior segment analysis device in all patients. The repeatability and reliability of corneal curvature parameters, astigmatism axis, thinnest corneal thickness, corneal volume, anterior chamber volume and depth, keratoconus scanning data, and corneal aberrations obtained by the corneal tomography were investigated. Repeatability was evaluated using within the subject standard deviation (Sw), repeatability index (Ri) and coefficient of variation; reliability was evaluated by intraclass correlation coefficient (ICC). Pearson correlation coefficients were used to assess the correlation between the parameters evaluated. In addition, the tolerance index (TI) and the relative tolerance index (RTI) were used to investigate the statistical differences in the data of variability between the keratoconus patients and the control group. RESULTS: Two hundred eighty-nine eyes of 192 patients, 90 female and 102 male, were included in our study. There was a significant correlation between Kapeks and all anterior segment parameters (p0,24; p0,05). CONCLUSSİON: Although the parameters obtained by the Sirius device in healthy cases and early stage keratoconus patients are repeatable and reliable; the variability may be higher than expected in advanced stage keratoconus cases and may cause false positive. In addition, evaluating the parameters of total RMS, coma, and spherical aberration may be helpful in patients with suspected progression.