Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeni ile intranazal topikal dekonjestan kullanımı sonrası ön segment değişimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anterior segment changes after intranasal topical decongestant use for upper respiratory tract infection
- Tez No: 765675
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNGEL, DR. PINAR SULTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Korneal Tomografi, Oksimetazolin, Ön segment Parametreleri, Corneal Tomography, Oxymetazoline, Anterior Segment Parameters
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
AMAÇ: Üst solunum yolu enfeksiyonunda intranazal dekonjestan olarak kullanılan Oksimetazolin (İLİADİN® Merck %0,05 Dozajlı Sprey)'in göz açısından sağlıklı gönüllülerde ön segment parametrelerinde ve göz içi basıncında oluşturabileceği etkileri; yaş, cinsiyet, aksiyel uzunluk gibi verilerle korelasyonunu incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Sağlık Billimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği'ne üst solunum yolu enfeksiyonu nedeni ile başvuran semptomatik ve terapötik amaçlı ilaç reçetesi verilen ancak ilaç kullanmaya henüz başlamamış, prospektif çalışma için gönüllü 50 hasta İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Polikliniği'ne yönlendirilmiştir. ÜSYE' den başka sistemik herhangi bir hastalığı olmayan, oftalmolojik olarak sağlıklı 50 gönüllü hastanın 100 gözünün dahil edildiği çalışmada, intranazal yoldan kullanılan oksimetazolin içerikli dekonjestanın (İLİADİN® Merck %0,05 Dozajlı Sprey) etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. İlacın kullanılmadan önceki bazal, farmakokinetik ve farmakodinamik özellikleri göz önünde bulundurularak etkisinin belirgin olabileceği 10. dakika ve etkilerinin geriye dönebileceğinin düşünüldüğü 1.saatteki ölçümler alındı. Kombine Scheimpflug-Placido disk tabanlı tomografi cihazı (CSO Florence, İtalya) ile ön segment ölçümleri ve non kontakt tonometre (Topcon CT-80 non kontakt tonometre, Japonya) cihazı ile göz içi basıncı(GİB) ölçümü yapıldı. Sirius Kornea Tomografi cihazından elde edilen; İridokorneal açı (İKA), Ön Kamara Derinliği (ÖKD), Ön Kamara Hacmi (ÖKH), Skotopik Pupil Çapı (SPÇ), Mezopik Pupil Çapı (MPÇ), Fotopik Pupil Çapı (FPÇ), Dinamik Pupil Çapı (DPÇ), Total Yüksek Sıralı Aberasyonlar (HOA), Non İnvaziv Gözyaşı Kırılma Zamanı (Nİ-GKZ), Kristalin Lens Yüksekliği (KLY) verileri ile göz içi basınç(GİB) değişimleri değerlendirildi. BULGULAR: 50 gönüllü hastanın 100 gözünün dahil edildiği çalışmada olguların 27'si Kadın, 23'ü Erkekti. 10.dakikada ve 1.saatteki İKA ve KLY değerinin bazal döneme göre (p 0.05) değişim göstermediği saptanmıştır. Yaş ile bazal, 10.dakika ve 1.saatteki İKA, ÖKD, ÖKH değeri arasında anlamlı (p < 0.05) negatif korelasyon, KLY ile pozitif korelasyon gözlenmiştir. Aksiyel Uzunluk ile bazal, 10.dakika ve 1.saatteki İKA, ÖKD ve ÖKH değeri arasında anlamlı (p < 0.05) pozitif korelasyon gözlenmiştir. Erkeklerde aksiyel uzunluk kadınlardan anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksek saptanmıştır. Bunun yanında kadın ve erkekler arasında GİB, İKA, ÖKH, PÇ (skotopik, mezopik, fotopik, dinamik), HOA, Nİ-GKZ ve KLY değerlerinde bazal döneme göre 10.dakika ile 1.saatte ayrıca 1.saatte 10.dakikaya göre istatistiksel olarak anlamlı (p > 0.05) farklılık izlenmemiştir. Dinamik PÇ ve HOA değişimlerinde tüm zaman dilimlerinde anlamlı olarak fark saptanmamıştır.(p>0,05) SONUÇ: Oksimetazolin içerikli nazal dekonjestanların kullanılması ile erken dönemde ön segment parametrelerinde değişimler tespit edilmiştir. Ancak göz içi basıncı ve yüksek sıralı aberasyonlarda değişim izlenmemiştir. Ön segment parametrelerinden İKA'da daralma, ÖKD ve ÖKH 'de artma, PÇ'de genişleme ve KLY'de azalma gözlendi. Sık kullanılan oksimetazolin içerikli dekonjestanların göz bulgularının akılda tutulması tedavi öncesi önem taşmaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: To investigate the effects of oxymetazoline (ILIADIN®, Merck 0.05% Dosage Spray), an intranasal decongestant used to treat upper respiratory tract infections, on anterior segment parameters and intraocular pressure in healthy volunteers, as well as the correlation with data such as age, gender, and axial length. MATERIALS AND METHODS: 50 patients applied to Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital Ear, Nose, and Throat Polyclinic with an upper respiratory tract infection (URTI) and were prescribed symptomatic and therapeutic drugs but had not yet started using the drugs and voluntered for prospective study were directed to the Istanbul Training and Research Hospital Eye Polyclinic. We aimed to evaluate effects of an intranasally used oxymetazoline-containing decongestant (ILIADIN®, Merck, 0.05% Dosage Spray) in this study which included 100 eyes of 50 ophthalmologically healthy volunteer patients without any systemic disease other than URTI. Measurements was taken at the 10th minute, when the effect may be evident, and at the 1st hour, where the effects are thought to be reversible, from all patients considering that the basal, pharmacokinetic, and pharmacodynamic proporties of the drug. Anterior segment measurements were made with a combined Scheimpflug-Placido disc-based tomography device (CSO Florence, Italy) and intraocular pressure (IOP) was measured with a non-contact tonometer (Topcon CT-80 non-contact tonometer, Japan). Iridocorneal angle (ICA), anterior chamber depth (ACD), anterior chamber volume (ACD), scotopic pupillary diameter (SPD), mesopic pupillary diameter (MPD), photopic pupillary diameter (FPD), dynamic pupillary diameter (DPD), and total high intraocular pressure changes were evaluated with sequential aberrations (HOA), non-invasive tear break up time (NI-BUT) and crystalline lens rise (CLR) datas were evaluated. RESULTS: In the study, in which 100 eyes of 50 volunteer patients were included, 27 of the cases were female and 23 were male. It was determined that the ICA and CLR values at the 10th minute and 1st hour decreased (p < 0.05) compared to the basal period and increased significantly (p < 0.05) at the 1st hour compared to the10thminute. It was determined that ACD, ACV and PD (scotopic, mesopic, and photopic) values increased significantly (p 0.05) at the 1st hour compared to the 10th minute. A significant (p 0.05) was observed, in IOP, ICA, ACD, PD (scotopic, mesopic, photopic, dynamic), HOA, NI-BUT and CLR values between men and women at the 10th minute and 1st hour compared to the basal period and also according to the 10th minute at the 1st hour. There was no significant difference in dynamic PD and HOA changes in all time periods. (p>0.05) CONCLUSİON: Changes in anterior segment parameters were detected in the early period with the use of nasal decongestants containing oxymetazoline. However, no change was observed in intraocular pressure or high-order aberrations. Among the anterior segment parameters, narrowing in ICA, increases in ACD and ACV, enlargement in PD, and a decrease in CLR were observed. It is important to keep in mind the eye findings of frequently used oxymetazoline containing decongestants before treatment.