Aile Hekimliği polikliniği ile acil servis yeşil alana başvuran hasta ve yakınlarının sağlıkta şiddete yönelik tutum ve davranışlarının karşılaştırılması
Comparison of the attitude and behavior of the patient and their relatives who apply to the family medicine clinic and the emergency service green area
  1. Tez No: 665142
  2. Yazar: AHMET ALAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM SUVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanına yönelik şiddet, poliklinik, acil servis, tutum, Violence against healthcare workers, outpatient clinic, emergency service, attitu
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada Aile Hekimliği ve Acil Servis Yeşil Alan Polikliniğine başvuran hasta ve hasta yakınlarının sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusundaki görüş ve tutumları ile bunlara etki eden faktörlerin değerlendirilmesi, her iki başvuru merkezi arasındaki farklar ve kişisel özelliklerin şiddet tutumuna etkisi tespit edilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma 1 Ağustos - 1 Ekim 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülmüştür. Araştırmaya belirtilen tarihlerde hastanenin Aile Hekimliği polikliniği ve Acil Servis Yeşil Alan Polikliniğine başvuran hasta ve hasta yakınlarından 18-65 yaş gönüllüler dahil edilmiş olup 35 sorudan oluşan bir anket katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS 23.0 programı ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada ulaşılan katılımcı sayısı 300'dü. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulandığına şahit olan katılımcı sayısı 72(%24); sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan katılımcı sayısı ise 8(%2,7)'di. Hem şahit olunan hem de uygulanan şiddet tipi en sık sözel şiddetti. En sık şiddet uygulanan meslek grupları doktor (%63,6) ve hemşirelerdi (%18,2). Katılımcılara göre hastane sisteminden kaynaklı en sık şiddet nedeni, uzayan bekleme süreleri; Hasta ya da yakınları kaynaklı en sık şiddet nedeni, hasta ya da yakınının sabırsız, anlayışsız davranması; sağlık personelinden kaynaklı en sık şiddet nedeni, sağlık personelinin ilgisiz davranması, duyarsız olması, ciddiye almaması seçilmiştir. Katılımcılara yöneltilen sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin çözümüne yönelik öneriler nelerdir sorusuna ilk üç sırada alınan yanıtlar verilen cezalar caydırıcı olmalı(%27,9), halka yönelik eğitimler verilmeli(%22,1) ve sağlık kurumlarında güvenlik önlemleri artırılmalı(%20,8) şeklindeydi. Acil polikliniğine başvuranlar aile hekimliğine başvuranlara göre daha fazla şiddete şahit olmakta ve şiddet göstermektedirler. Aile hekimliği ve acil servise başvuran katılımcıların sinirlenme ve şiddet gösterme davranışları birbiriyle benzerlik göstermektedir. Erkekler, kadınlara göre daha fazla şiddet uygulama eğilimindedir. Gelir durumu iyi olanlar gelir durumu orta düzeyde olanlara göre daha az şiddet uygulama eğilimindedir. Sonuç: Toplumda yaygınlaşma eğilimi gösteren şiddet sağlık sektörünü de ciddi biçimde etkilemektedir. Çalışmada, sağlık çalışanlarının önemli bir kısmı şiddete maruz kaldığı belirlenmiştir. Şiddetin, başvurulduğu klinikten bağımsız olarak uygulandığı görülmektedir. Bu nedenle sağlıkla ilgili iş yerlerinde şiddeti önlemek doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study, we aimed to evaluate the opinions and attitudes of patients and their relatives about violence towards healthcare workers who applied to the green area in the GP and emergency service, and to determine the differences between them and the effects of the conditions on the attitude of violence. Material and Method: The study was conducted between 01 August 2020 - 1 October 2020 in Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital. Volunteers aged 18-65 from the patients and their relatives who applied to the hospital's family medicine clinic outpatient clinic and the Emergency Service Green Area on the specified dates were included in the study. A questionnaire consisting of 35 questions was applied to non-healthcare volunteers by face-to-face interviews. The analysis of the data was done with the SPSS 23.0 program. Results: The number of participants reached in the study was 300. The number of participants who witnessed violence against healthcare workers was 72 (24%); The number of participants who used violence against healthcare workers was 8 (2.7%). Verbal violence was the most common type of violence both witnessed and practiced. The most frequently used occupational groups were doctors (63.6%) and nurses (18.2%). According to the participants, the most common cause of violence originating from the hospital system is prolonged waiting times; The most common cause of violence originating from the patient or his relatives is the impatient and insensitive behavior of the patient or his relative. The first three answers to the question of what are the suggestions for the solution of violence against healthcare workers directed to the participants were that the punishments given should be deterrent (27.9%), trainings should be given to the public (22.1%) and security measures in health institutions should be increased (20.8%). . Those who apply to the emergency outpatient clinic witness and show more violence than those who consult their family medicine clinic. The angry and violent behaviors of the family medicine clinic and emergency department participants are similar to each other. Men tend to be more violent than women. Those with good income tend to be less violent than those with moderate income. Conclusion: Violence, which tends to spread in the society, also seriously affects the health sector. In the study, it was determined that a significant number of healthcare workers were exposed to violence. It seems that the violence is applied regardless of the clinic to which it is applied. For this reason, it is important to take necessary precautions to prevent violence in health-related workplaces.