Beden kitle indeksi ve serum ürik asit ilişkisi
Relationship between body mass index and serum uric acid
  1. Tez No: 665143
  2. Yazar: KAAN YELDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA AKBIYIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Beden kitle indeksi, Bel çevresi, Bel çevresi/boy oranı, Obezite, Serum ürik asit, Body mass index, Waist Circumference, Waist Circumference to Height ratio, Obesity, Serum Uric Acid
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Sağlığı olumsuz etkileyen, çok yönlü ve çok faktörlü bir hastalık olan obezite, yetişkinlerde, ergenlerde ve çocuklarda prevalansı gittikçe artan, başta tip 2 diyabet olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, hiperlipidemi, serebrovasküler hastalıklar gibi birçok sağlık sorununa neden olan kronik bir hastalıktır. Obezite tanısında birçok antropometrik ölçüm kullanılsa da, altın standart ölçüm beden kitle indeksidir (BKİ). Obezite sonucu ortaya çıkan kardiyometabolik hastalıkların altta yatan nedeninin serum ürik asit (SUA) düzeyinin artmasıyla ilişkili olup olmadığının saptanması gelişebilecek bu hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde önem arz etmektedir. Bu nedenle çalışmamızın ana amacı obezite tanısında altın standart antropometrik ölçüm olan BKİ ile SUA düzeyi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Ayrıca bu ilişki üzerinde yaş, bel çevresi ve hipertansiyon varlığının rolü de incelenecektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Ekim-30 Kasım 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 18-65 yaş aralığında, erkek cinsiyette 235 hasta dahil edilmiştir. Obezite haricinde SUA düzeyini etkilediği bilinen durumlara sahip olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların sosyodemografik özellikleri ve sağlık verileri alınmış, boy, vücut ağırlığı, bel çevresi, sistolik ve diyastolik kan basıncı ölçümleri yapılmış, BKİ ve bel çevresi/boy oranları hesaplanmış ve SUA değeri çalışılmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS Statistics 23 istatistik yazılımı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların hem BKİ sınıflamasına göre hem de bel çevresi sınıflamasına göre %55,7'si normal kilonun üzerindeydi. %62,1'inin ise bel çevresi/boy oranı ≥0,5 idi. Hastaların %15,3'ünde hiperürisemi mevcuttu. Hastalar hiperürisemi olan ve olmayan şeklinde iki gruba ayrıldığında gruplar arasında ağırlık, BKİ, bel çevresi ve bel çevresi/boy oranı arasında anlamlı fark bulunmuştur. BKİ ile SUA ve bel çevresi ile SUA arasındaki tek yönlü varyans analizlerinde ve bel çevresi/boy oranı ile SUA arasındaki bağımsız gruplarda t-testi analizinde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ancak bu ilişkiler üzerindeki korelasyon analizlerinde her biri için pozitif zayıf ilişki saptanmıştır. BKİ ve SUA arasındaki ilişkide yaş, bel çevresi ve hipertansiyon tanısı varlığının etkisi araştırılmış ve sadece bel çevresinin bu ilişkide anlamlı bir etken olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Fazla kiloluluk ve obezite sonucu ortaya çıkan kardiyovasküler ve metabolik hastalıkları öngörmede, ölçümü oldukça ucuz ve kolay olan SUA önemli bir parametre olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Obesity, which is a multidimensional disease that negatively affects health, is a chronic disease with an increasing prevalence in adults, adolescents and children, causes many health problems such as cardiovascular diseases, hypertension, hyperlipidemia, cerebrovascular diseases, especially type 2 diabetes. Although many anthropometric measurements are used in the diagnosis of obesity, the gold standard measurement is body mass index (BMI). Determining whether the underlying cause of cardiometabolic diseases resulting from obesity is related to the increase in serum uric acid (SUA) level is important in the prevention and treatment of these diseases that may develop. Therefore, the main purpose of our study is to reveal the relationship between BMI, which is the gold standard anthropometric measurement in the diagnosis of obesity, and SUA level. In addition, the role of age, waist circumference and the presence of hypertension on this relationship will be examined. Materials and Methods: 235 male patients aged between 18-65 who applied to the Family Medicine clinic of Health Sciences University Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital between 01.10.2020-30.11.2020 were included in the study. Patients with conditions known to affect SUA levels other than obesity were not included in the study. Sociodemographic characteristics and health data of the patients included in the study were obtained, height, body weight, waist circumference, systolic and diastolic blood pressure measurements were made, BMI and waist circumference/height ratios were calculated and the SUA value was studied. Collected data were evaluated with IBM SPSS Statistics 23 program. Results: 55,7% of the patients participating in the study were above normal weight according to both BMI classification and waist circumference classification. The waist circumference/height ratio of 62,1% was ≥0,5. Hyperuricemia was present in 15,3% of the patients. When the patients were divided into two groups as with and without hyperuricemia, a significant difference was found between the groups in weight, BMI, waist circumference and waist circumference/height ratio. Significant correlations were found in one-way analysis of variance between BMI and SUA and between waist circumference and SUA, and independent groups t-test analysis between waist circumference/height ratio and SUA. However, in the correlation analysis on these relationships, a weak positive relationship was found for each of them. The effect of age, waist circumference and the presence of a diagnosis of hypertension on the relationship between BMI and SUA was investigated and it was observed that only waist circumference was a significant factor in this relationship. Conclusion: SUA, which is very cheap and easy to measure, can be an important parameter in predicting cardiovascular and metabolic diseases resulting from overweight and obesity.