Çocuklarda çok ilaca dirençli gram negatif nozokomiyal kan akımı enfeksiyonlarının tedavisinde kolistin kullanımı
Use of colistin in the treatment of multi-drug resistant gram negative nosocomial blood flow infections in children
- Tez No: 665150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE GÖNÜL TANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, kolistin, klinik yanıt, mikrobiyolojik yanıt, yan etki, child, colistin, clinical response, microbiological response, side effect
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada, çocuklarda çok ilaç dirençli gram-negatif patojenlere bağlı nozokomiyal enfeksiyonların tedavisinde kombine kolistin tedavisinin etkinliği ve güvenliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada Ocak 2015-Ocak 2020 arasında Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nin yataklı servisleri ve çocuk yoğun bakım ünitesinde sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar (SHİE) nedeniyle intravenöz kolistin ile tedavi edilen 45 pediyatrik hasta incelendi. Yenidoğanlar, ampirik kolistin başlanan hastalar ve 48 saatten kısa süre kolistin tedavisi alan hastalar çalışmanın dışında bırakıldı. Hastaların tıbbi kayıtlarından demografik özellikler, komorbidite, son 3 ayda hastanede yatma ve antibiyotik kullanma öyküsü, tıbbi cihazların varlığı, kan kültürünün alınma yolu, etkenler ve antibiyotik duyarlılığı, kolistinin eklendiği antimikrobiyal rejim, birlikte kullanılan diğer nefrotoksik ilaçlar ve nörolojik yan etkileri maskeleyebilen ilaçlar, dirençli mikroorganizmaların izolasyonundan önce hastanede kalış süresi, nozokomiyal enfeksiyon tipi, kolistinin dozajı, süresi, yan etkileri, tedavi sonuçları ve prognoz kaydedildi. Kolistin tedavisinin 1. gün ve 3. gün sonu periferik kan beyaz küre sayısı (BK), serum C-reaktif protein (CRP) düzeyleri, kan üre nitrojeni (BUN) ve serum kreatinin düzeyleri kaydedildi. Bulgular: Hastaların 26'sı (%57,8) erkek, 19'u (%42,2) kızdı. Yaş ortalaması 47,87 ± 64,41 ay, ortanca yaş 18 ay, yaş aralığı 1-216 ay olarak bulundu. Kolistin tedavisi sonuçları incelendiğinde; hastaların 37'sinde (%82.2) klinik ve mikrobiyolojik yanıt alınmış, ikisinde (%4.4) yan etkileri nedeniyle tedavi yanıtı izlenemeden kolistin kesilmek zorunda kaldı. Altı (%13.3) hastada klinik ve mikrobiyolojik olumlu yanıt alınamadı ve bu hastalar eksitus oldu. Kolistin kullanımına bağlı görülen en sık yan etki nefrotoksisiteydi. Kolistinin kombine antimikrobiyal tedaviye eklenmesi sonrası sekiz hastada, tedavinin 3.gününde nefrotoksisite gelişti. Nefrotoksisite gelişen hastaların sadece birinde altta yatan kronik böbrek yetmezliği vardı. Kolistin tedavisi eklendiğinde hastaların %88.8 'i ek en az bir nefrotoksik ilaç kullanıyordu. Çalışmamızda hastalardan altısı (%13.3) eksitus oldu. Bu hastaların hepsi kolistin tedavisine klinik ve mikrobiyolojik yanıt alınamayan hastalardı. Hastaların üçü kolistinin kombine tedaviye eklenmesi sonrası ilk 4 gün içinde, diğerleri 7, 16 ve 18. günlerde eksitus oldu. Sonuç: Çocuk hastalarda, mortalitesi yüksek ve sınırlı tedavi seçenekleri olan çoklu antibiyotik dirençli gram negatif bakterilerin neden olduğu nozokomiyal enfeksiyonların tedavisinde, kombine kolistin kullanımı yararlı ve güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the effectiveness and safety of combined colistin therapy in the treatment of nosocomial infections due to multi-drug resistant gram-negative pathogens in children. Material and Method: In this retrospective study, between January 2015 and January 2020, 45 pediatric patients treated with intravenous colistin due to healthcare-related infections in the inpatient and intensive care unit of Dr. Sami Ulus Training and Research Hospital were examined. Newborns, patients in whom empirical colistin was initiated, and patients who received colistin therapy for less than 48 hours were excluded from the study. Demographic characteristics, comorbidity, history of hospitalization and use of antibiotics in the last 3 months, presence of medical devices, way of taking blood culture, detected microorganisms and the antibiotic susceptibility, antimicrobial regimen to which colistin is added, other nephrotoxic drugs used in combination and drugs that can mask neurological side effects, the duration of hospital stay before detection of the microorganism, nosocomial infection type, colistin dosage, duration and side effects, treatment results and prognosis were obtained from the medical records of patients. Peripheral blood white blood cell count (WBC), serum C-reactive protein (CRP) levels, blood urea nitrogen (BUN) and serum creatinine levels were recorded on the first day and at the end of the third day of colistin therapy. Results: Twenty-six (57.8%) of the patients were male and 19 (42.2%) were female. The mean age was 47.87 ± 64.41 months, the median age was 18 months, and the age range was 1-216 months. When the results of colistin treatment were examined; clinical and microbiological responses were obtained in 37 (82.2%) of the patients, and two (4.4%) had to discontinue colistin due to side effects without following treatment response. Clinical and microbiological positive response was not obtained in 6 (13.3%) of the patients and these patients died. The most common side effect associated with colistin use was nephrotoxicity. After the addition of colistin to combined antimicrobial therapy, nephrotoxicity developed in eight patients on the third day of treatment. Only one of the patients who developed nephrotoxicity had an underlying chronic renal failure. When colistin therapy was added, 88.8% of the patients were using at least one additional nephrotoxic drug. Six of the patients (13.3%) died in our study. All of these patients were patients who did not respond to colistin therapy clinically and microbiologically. Three of the patients died within the first 4 days after the addition of colistin to the combined therapy, the others died on days 7, 16 and 18. Conclusion: Combined colistin use is beneficial and safe in the treatment of nosocomial infections caused by multiple antibiotic-resistant gram-negative bacteria, which has high mortality and limited treatment options in pediatric patients.