Nazal polipli hastalarda t hücre kutuplaşması ve allerjik inflamasyon göstergelerinin klinik bulgularla ilişkisi
The association of t-cell polarization and the relationship of allergic inflammation indicators with clinical findings in patients with nazal polyposis
- Tez No: 665179
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Nazal, polip, serum, nazal, sıvı, lokal, Nasal, polyp, serum, nasal, liquid, local
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş: Etiyolojisi tam olarak bilinmeyen nazal polip (NP), nazal ve paranazal mukozada artmış eozinofili ile karakterize kronik inflamatuar bir hastalıktır. Bakteriyel, fungal ve viral enfeksiyonlar ile allerjik ve çevresel etkenler bilinen başlıca sebeplerdir. Bu çalışmanın amacı atopisi olan ve olmayan nazal polipli hastaların nazal lavaj sıvıları ve periferal kan örneklerinde T hücre kutuplaşması ve allerjik inflamasyonu gösteren bazı parametreleri ölçmek ve birbirleri ile karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksleri bakımından birbirine benzer 14 hasta (atopisi olmayan 8 ve atopisi olan 6) alınmıştır. Hastalardan nazal lavaj sıvısı ve periferal kan örnekleri alındı. Hastalarda atopi varlığı deri testi ile belirlendi. Hastaların nazal lavaj sıvılarında ve periferik kan örneklerinde majör basic protein (MBP), eozinofil katyonik protein (EKP), makrofaj inflamatuar protein (MİP)-1α, interlökin(IL)-17A, monosit kemoatraktan protein (MKP)-1, neopterin, IL-12p70, IL-10 düzeyleri ELISA yöntemi ile; IL-17A, IL-4 ve interferon gama ise akım sitometri yöntemiyle ölçüldü. Total eozinofil sayıları manuel yöntem ile değerlendirildi. Yaşam kalite indeksleri SNOT (Sinonasal Outcomes Test-20) ve NOSE (Nasal Obstruction Symptom Evaluation) ile ölçekleri ile hesaplandı. Bulgular: Nazal lavaj sıvılarında ölçülen MBP, EKP ve MİP-1α düzeyleri atopisi olmayan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla, p:0,039, p:0,003). Diğer parametreler bakımından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Atopisi olmayan hastaların nazal lavaj sıvılarında MBP, EKP ve MİP-1α düzeylerinin atopisi olan hastalara göre daha yüksek bulunması, NP gelişiminde“atopi ile ilişkili olmaksızın”lokal faktörlerin daha önemli rol oynadığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Nasal polyp(NP) is a chronic inflammatory disease of unknown etiology with elevated levels of eosinophils in nasal and paranasal mucosa. Bacterial, fungal and viral infections, allergic and environmental factors are known causes. The aim of this study was to measure and compare some parameters on T cell polarization and the allergic inflammatory mediators in nasal fluid and serum between atopic and non-atopic patients with nasal polyposis. Method: Fourteen patients (8 nonatopic, 6 atopic) with similar age, gender, and body mass index were enrolled in this study. Nasal lavage fluid and serum were obtained from patients. Atopy was determined by a skin prick test. While major basic protein (MBP), eosinophil cationic protein (ECP), macrophage inflammatory protein-1 alpha (MIP-1α), interleukin (IL)-17A, monocyte chemoattractant protein (MCP)-1, neopterin, IL-12p70, IL-10 levels were measured by ELISA; IL-4, IL-17, and interferon-gamma were analyzed by flow cytometry in nasal lavage fluid and serum samples. Total eosinophil counts were performed manually. Quality of life was assessed with the Sino-Nasal Outcome Test-20 (SNOT-20) questionnaire and Nasal Obstruction Symptom Evaluation (NOSE) scale. Results: MBP, ECP and MİP-1α levels in nasal lavage fluid were significantly higher in non-atopic patients with NP (respectively, p = 0.039, p = 0.003). The other measurements didn't show a statistically significant difference among atopic and nonatopic patients with NP. Conclusion: Significantly elevated MBP, ECP and MİP-1 levels found in the nasal lavage fluid of non-atopic patients with NP suggest that local factors play an important role in the development of nasal polyps without a relationship with atopy.