Sosyal medyada işveren markalaşması: Bankacılık sektöründe karşılaştırmalı bir analiz
Employer branding on social media: A comparative analysis in banking sector
  1. Tez No: 665244
  2. Yazar: MURAT CAN BAŞARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İletişim Bilimleri, Banking, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İşveren Markalaşması, İşveren Markası, R Programlama Dili, Sosyal Medya, Sosyal Medya Analitiği, Yetenek Çekimi, Employer Brand, Employer Branding, R Programming Language, Social Media, Social Media Analytics, Talent Acquisition
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Markalar veya şirketler için rekabet sadece piyasadaki ürün ve hizmetlerinde değil, aynı zamanda da, bu ürün ve hizmetlerin üretilmesine katkı sağlayan mevcut ve potansiyel çalışanlarının yer aldığı sosyal medya mecralarında da gerçekleşmektedir. Günümüzün dijitalleşen dünyasında her şeyin sayılabilir hale gelmesi durumu çok büyük miktarda verinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yığınlar halinde bulunan veri ve onun anlamlandırılarak analiz edilmesi, markalar için hedef kitlelerini anlama ve ona göre işveren markaları kapsamında sosyal medya yönetim stratejileri geliştirmeleri konusu her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Çünkü bir markanın sosyal medyadaki başarısı günün sonunda takipçileriyle girdiği etkileşim kadar olmasından dolayı, şirketlerin veya markaların mevcut ve potansiyel takipçilerinin ilgi ve isteklerine göre sosyal medyadaki işveren markalaşmaları kapsamında içerik üretimiyle etkileşim sağlanabilecek olması durumu ancak elde edilen verilerin doğru bir şekilde analiz edilmesiyle gerçekleşebilecektir. Bu çalışma kapsamında, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri bankacılık sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin kariyer odaklı kullandıkları Twitter hesapları arasından en çok takipçisi bulunan hesaplar, Denizbank İK ve Bank of America Global Careers, araştırma kapsamında örneklem olarak kullanılmıştır. Örnekleme R Studio aracılığıyla niteliksel içerik analizi yöntemi uygulanarak betimleyici istatistikler oluşturulmuştur. Bununla birlikte, ortaya çıkan bu verilerin yıllık, çeyreklik ve aylık bazda analitik olarak karşılaştırılması sonucunda, mevcut hedef kitleleriyle daha fazla etkileşime girmek ve potansiyel hedef kitlelerine hangi içeriklerle ulaşabilecekleri konusunda ulaşılan veriler baz alınarak ön görüsel bir değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmelerin sonucunda da verilerin doğru bir şekilde analiziyle yapılan optimizasyonun Twitter hesaplarının etkileşim ve takipçi açsından performansına doğrudan etki ettiği görülmüştür. Bu çalışma, sadece işveren markalaşmasının sosyal medya ayağını iletişim alanında yüksek lisans tezi kapsamında ele alan çalışma sayısındaki azlık ile hedef kitleyi oluşturan kullanıcının etkileşim ve eğilimlerinin nedenlerini anlama açısından önemli değildir, aynı zamanda da, verinin elde edilmesi, temizlenmesi, işlenmesi, görselleştirmesi, analiz edilmesi gibi aşamalarında bir programlama dili ve web araçlarının/uygulamalarının kullanılmasıyla analitik bir analiz yapılması açısından da önemlidir.
Özet (Çeviri)
Competition for brands or companies does not only occur in their goods and services, it occurs in social media which are used by the existing and potential employees contributing to produce those goods and services as well. The condition on being countable of almost everything in today's digitalized world causes to emerge huge amount of data. Analyzing and interpreting of mass data are significant day by day for brands or companies to understand their target audiences and create social media strategies in the context of employer brand. Because success of a brand in social media depending on engagement with its own followers, social media contents in the context of employer branding can be produced with respect to interests of existing and potential followers only if a brand analyze data correctly. In this research, career oriented Twitter accounts of DenizBank İK and Bank of America Global reached the highest followers in career oriented Twitter accounts were used as the sample of the research. Data emerging from engagements between these Twitter acoounts and their followers were analyzed by qualitative content analysis to generate descriptive statistics. As a result of analytically comparing data annually, quarterly and monthly, there was predictive evaluation on how they have higher engagement rates or numbers with existing followers and which contents could be interesting for their potential followers. The main result was seen as optimization which was correctly performed affected performance on accounts with respect to engagement and followers directly. This research is not just essential in terms of lacking of thesis on discussing employer branding in social media by understanding reasons of engagements and tendencies of followers, it is also essential to analyze the data analytically by using a programing language and web applications/tools during the process of data extraction, cleaning, analyzing and. Visualization.