Dergi yayıncılığında dijitalleşme ve dergi reklamcılığına etkisi
- Tez No: 665274
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dergi Yayıncılığı, Dijitalleşme, Dijital Dergi, Dergi Reklamcılığı, Magazine Publishing, Digitalization, Digital Magazine, Magazine Advertising
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dergiler yazılı basının en önemli öğelerinden birini oluştururken son yıllarda hem baskı adetleri hem de reklam yatırımlarından aldığı pay açısından düşüş yaşamaktadır. Fakat farklı özellikleriyle hâlâ önemini koruyan dergi mecrası teknolojik gelişmelerle beraber içinde yeni fırsatları da barındırmaktadır. Dijitalleşmenin hayatın her alanında etkilerini gösterdiği, kitle iletişim araçlarının dijital medyanın birer parçası olduğu günümüzde dergicilik de bu gelişmelerden en çok etkilenen mecralardandır. 'Dergi Yayıncılığında Dijitalleşme ve Dergi Reklamcılığına Etkisi' isimli bu çalışmada geleneksel basılı dergicilikten dijital dergiciliğe dönüşüm, bu dijitalleşme sürecinin dergiciliğe ve dergi reklamlarına etkisi ve mecra için gelecek potansiyeli ele alınmıştır. Araştırmada dijital dergi platformları ve basılı dergi üreticileri ile görüşmeler yapılmış, alınan bilgiler ışığında içerik analizi yöntemi ile veriler incelenmiştir. Çalışma neticesinde, dijital dergicilikle ilgili araştırmaların son derece kısıtlı olduğu akademik alanda yapılacak yeni çalışmalara katkı sunmak ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren profesyonellere çalışmalarında yardımcı olmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Magazines, while being one of the most important elements in written media, has seen a significant drop in both printed number of copies and their share in ad revenues. However, the magazine medium which is still retaining its importance with its many different features harbors many new opportunities provided by new technological advancements. In today's world where we see the effects of digitalization in every aspect of our lives and where mass communication is a part of the digital media, magazine publishing is one of the mediums most affected by these changes. In this study, 'Digitalization in Magazine Publishing and its Effects on Magazine Advertising', the transformation from traditional printed magazines to digitals, its effects on magazine publishing and advertising as well as the newly formed investment opportunities in magazines are explored. Interviews were conducted with the producers of both digital and printed magazine platforms and content analyze method was utilized to study the data as part of the research process. The purpose of this study is to contribute to the very limited academic field of digital magazine publishing to aid in new studies and to help professionals of the communication sector in their work.