Crowe tip 4 displastik koksartrozlarda artroplasti öncesi şablonlamanın doğruluğunun değerlendirilmesi
The accuracy of preoperative digital templating for crowe type 4 coxarthrosis arthroplasty secondary to developmental hip dysplasia
- Tez No: 665297
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ SARPER GÜRSU, UZMAN FERDİ DIRVAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Dijital şablonlama, Total kalça artroplastisi, Yüksekte kalça çıkığı, Erişkin gelişimsel kalça displazisi, Crowe tip 4, Digital templating, Total hip arthroplasty, High riding hip, Adult dysplasia of hip, Crowe type 4
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gelişimsel kalça displazisine sekonder Crowe tip 4 koksartroz tedavisinde artroplasti öncesinde yapılan dijital şablonlamanın doğruluğunun ve güvenilirliğinin değerlendirilmesidir. Yöntem: 2017 – 2020 yılları arasında, Crowe Tip 4 koksartroz nedeni ile hastanemizde total kalça artroplastisi ameliyatı olan 47 hastanın 50 kalçası çalışmaya dahil edildi. Hastaların ameliyat öncesi uygun çekilmiş pelvis AP grafileri üzerinde bir kıdemli asistan bir de kalça cerrahisi konusunda en az 5 yıl tecrübesi olan ortopedi uzmanı tarafından dijital şablonlama yapıldı. Ameliyatta kullanılan malzemelerin boyutları ve yapılan kısaltma miktarı ile karşılaştırıldı. Bulgular: Tecrübeli uzman tarafından yapılan preoperatif dijital şablonlama gerçekte kullanılanla asetabulumda %88, femurda %87,3 doğruluk gösterdi. Kıdemli asistan şablonlamasında ise aynı sıra ile %62 ve %53,8 doğruluk gösterdi. Kıdemli asistan şablon kısaltma miktarı (mm) ile uzman şablon kısaltma miktarı (mm) arasında çok yüksek derecede uyum tespit edildi (ICC: 0,978). Uzman şablon kısaltma miktarı (mm) ile gerçek kısaltma miktarı (mm)arasında yüksek derecede uyum tespit edilmiştir (ICC: 0,708). Kıdemli asistan şablon kısaltma miktarı (mm) ile gerçek kısaltma miktarı (mm)arasında orta derecede uyum tespit edilmiştir (ICC:0,571). Sonuç: Crowe tip 4 koksartroz tedavisinde artroplasti öncesinde yapılan dijital şablonlama, tecrübeli kişiler tarafından yapıldığında doğru ve güvenilirdir. Asistan şablonlama yaparken tecrübeli kişilerin denetimine tabi olmalıdır. Ameliyat öncesi grafi üzerinde hesaplanan kısaltma miktarı bize gerçekte yapacağımız kısaltma miktarı ile ilgili önemli ipuçları verecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the accuracy and reliability of digital templating for Crowe type 4 coxarthrosis arthroplasty secondary to developmental hip dysplasia. Materials And Method: Between 2017 and 2020, 50 hips of 47 patients who underwent total hip arthroplasty in our hospital due to Crowe Type 4 coxarthrosis were included in the study. Digital templating was performed by a senior assistant and an orthopedic surgeon who has at least 5 years of experience in hip surgery on the preoperative appropriate pelvis AP radiographs of the patients. The sizes of the materials used in the surgery and the amount of shortening were compared. Results: Preoperative digital templating by the experienced orthopedic surgeon showed an accuracy of 88% in the acetabulum and 87.3% in the femur with what was actually used. In the senior assistant template, it showed an accuracy of 62% and 53.8%, respectively. A very high degree of concordance was detected between the senior assistant template shortening amount (mm) and the orthopedic surgeon template shortening amount (mm) (ICC: 0,978). A high degree of concordance was determined between the orthopedic surgeon template shortening amount (mm) and the actual shortening amount (mm) (ICC: 0,708). A moderate concordance was determined between the senior assistant template shortening amount (mm) and the actual shortening amount (mm) (ICC:0,571). Conclusions: Digital templating prior to arthroplasty in Crowe type 4 coxarthrosis treatment is accurate and reliable when performed by experienced people. The resident should be under the supervision of experienced people when making templates. The amount of shortening calculated on preoperative radiography will give us important clues about the amount of shortening we will actually make.