Tek taraflı Crowe tip 4 displastik koksartroz tanılı hastalara uygulanan kısaltmalı kalça protezi operasyonunun postoperatif dönemde spinal deformite parametrelerine etkisi
The effect of shortened hip replacement operation on postoperative spinal deformity parameters in patients with unilateral Crowe type 4 dysplastic coxarthrosis
- Tez No: 940352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER KÖKSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Crowe 4 displastik koksartroz, Femoral kısaltmalı total kalça protezi, Skolyoz, Cobb açısı, lomber lordoz, torakal kifoz, Pelvik oblisite, Crowe Type 4 dysplastic coxarthrosis, Femoral shortening total hip arthroplasty (THA), Scoliosis, Cobb angle, Lumbar lordosis, Thoracic kyphosis, Pelvic obliquity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tek taraflı Crowe tip 4 koksartrozu nedeniyle femoral kısaltmalı total kalça artroplastisi (TKA) uygulanan hastalarda, postoperatif dönemde bazı spinal ve pelvik deformite parametrelerinde anlamlı bir iyileşme olup olmadığını değerlendirmektir. Ayrıca, olası iyileşmenin yaş gruplarına, cinsiyete, postoperatif geçen süreye, ekstremiteler arası uzunluk farkındaki değişime göre sınıflandırılması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, bazı spinal ve pelvik deformitenin düzelmesi açısından operasyonun planlanmasında optimal yaş, bacak uzunluk dengesi ve postoperatif geçmesi gereken süre gibi faktörlerin belirlenmesini ortaya koymak niyetindeyiz. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışma Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kurumsal İnceleme Kurulu tarafından değerlendirilmiş ve araştırmanın etik kurallara ve bilimsel kılavuzlara uygun olduğu onaylanmıştır. Üçüncü basamak bir sevk hastanesinde 2018-2024 yılları arasında tek taraflı Crowe tip-IV displastik koksartroz nedeniyle femoral kısaltmalı total kalça artroplastisi (TKA) prosedürü uygulanan hastalar tıbbi kayıtlarımız kullanılarak incelenmiştir. Çalışma kapsamına alınmayan hastalar şunlardır: ameliyat öncesi veya sonrası uygun tam omurga ayakta AP, lateral ve bacak uzunluk grafisi (BUG) AP radyografileri mevcut olmayanlar; enfeksiyon, çıkık, osteotomi bölgesinin kaynamaması gibi nedenlerle revizyon cerrahisi geçirenler; daha önce omurga cerrahisi öyküsü olanlar; yanlış konumlandırılmış asetabulumu olanlar; diz ve ayak bileği eklemlerinde belirgin osteoartrit bulunanlar; postüral kontrolü etkileyen nörolojik bozuklukları olanlar; spinal-pelvik dizilimi değiştirebilecek diğer patolojik durumları (primer spinal deformite ve spondilolistezis dahil) olan hastalar.Tip-IV displastik koksartroz nedeniyle femoral kısaltma osteotomisi ile TKA uygulanan ardışık 37 hasta (tümü tek taraflı) çalışmaya dahil edilmiştir. Preoperatif ve postoperatif bacak uzunluğu ve skolyoz grafileri üzerinden ölçümler, iki farklı son dönem ortopedi asistanı ve bir omurga cerrahı tarafından farklı zamanlarda birbirlerinin ölçümlerinden habersiz, körleme yöntemle gerçekleştirilmiştir. Ölçülen parametreler şunlardır: preoperatif ve postoperatif dönemdeki bacak uzunluk farkı, Skolyoz Cobb açısı, lomber lordoz, torakal kifoz ve pelvik oblisite. Ayrıca hastaların operasyon esnasındaki yaşları ve postoperatif radyografilerinin operasyon sonrası kaçıncı ayda çekildiği belirlenmiştir. Bu parametrelerdeki değişimler arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda tek taraflı Crowe Tip 4 koksartroz tanısıyla femoral kısaltmalı total kalça protezi uyguladığımız hastalarımızın postoperatif dönemlerindeki Skolyoz deformitesi cobb açıları üzerine istatiksel olarak anlamlı bir iyileşme tespit edilmiştir(p=0,001). Benzer şekilde ,postoperatif pelvik oblisitede de istatiksel olarak anlamlı bir iyileşme saptanmıştır(p=0,018). Ancak postoperatif dönemde Torakal Kifoz (p=0,131) ve Lomber Lordoz (p=0,696) değişimlerinde istatiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Bunun yanı sıra, skolyoz deformitesi cobb açısındaki iyileşmenin preoparatif ve postoperatif bacak uzunluğu düzelmesi ile olan ilişkisi de istatiksel olarak anlamlı bulmuştur (p=0,038). Çalışmamız ayrıca skolyoz deformitesi cobb açısındaki değişim ile postoperatif dönemde geçen yıllar arasındaki ilişkiyi analiz etmiştir. Sonuç: Bu çalışmada, elde edilen veriler ışığında, tek taraflı Crowe tip 4 displazisine sekonder gelişen Pelvik Oblisite ve Skolyoz deformitelerinin operasyon sonrası gerileyeceği buna karşılık Torakal Kifoz ve Lomber Lordoz parametrelerinde istatiksel olarak anlamlı bir değişim olmayacağı çıkarımı yapılmıştır. Skolyoz cobb açısındaki düzelmenin bacak uzunluk farkındaki düzeltme sonucumuzla orantılı olacağı gösterilmiştir. Ayrıca, bu deformitelerdeki gerilemenin ortalama yüzdelik oranlarına ve Skolyoz Cobb açısındaki düzelmenin postoperatif yıllara göre prognozuna ilişkin isabetli yorumların yapılabileceğini savunulmaktadır. Postoperatif yıllara göre Skolyoz deformitesindeki değişim analizimizde, skolyoz cobb açısındaki iyileşmenin yaklaşık %90'ı ilk 2 yıl içinde gerçekleşeceği ortaya konulmuş ve bu sayede çalışmaya konu olan tanı grubundaki hastaların omurga skolyoz deformitelerine postop en az 2 yıl cerrahi müdahale edilmeden beklenilmesi gerektiği, beklenilmeden müdahale gerçekleştirildiği durumlarda gereksiz tedavi veya aşırı düzeltme yapılabileceği sonucu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim and Purpose: The aim of this study is to evaluate whether there is a significant improvement in certain spinal and pelvic deformity parameters in patients who underwent femoral shortening total hip arthroplasty (THA) due to unilateral Crowe type-IV coxarthrosis during the postoperative period. Additionally, it aims to classify potential improvements based on age groups, gender, postoperative duration, and changes in limb length discrepancy. In this context, the study seeks to determine factors such as the optimal age, leg length balance, and the required postoperative duration for planning the surgery in terms of improving spinal and pelvic deformities. Materials and Methods: This retrospective cohort study was reviewed by the Institutional Review Board of Baltalimanı Bone Diseases Training and Research Hospital and was approved as being in compliance with ethical guidelines and scientific principles.Patients who underwent femoral shortening total hip arthroplasty (THA) due to unilateral Crowe type-IV dysplastic coxarthrosis at a tertiary referral hospital between 2018 and 2024 were examined using our medical records.The exclusion criteria were as follows: patients without adequate preoperative or postoperative full-spine standing anteroposterior (AP), lateral, and leg length radiographs (LLRs); those who underwent revision surgery due to infection, dislocation, or nonunion of the osteotomy site; patients with a history of prior spinal surgery; those with improperly positioned acetabular components; patients with significant osteoarthritis in the knee and ankle joints; those with neurological disorders affecting postural control; and those with other pathological conditions that could alter spinopelvic alignment (including primary spinal deformities and spondylolisthesis).A total of 37 consecutive patients (all unilateral) who underwent THA with femoral shortening osteotomy for type-IV dysplastic coxarthrosis were included in the study. Preoperative and postoperative leg length and scoliosis radiographs were measured independently at different times by two senior orthopedic residents and a spine surgeon, all of whom were blinded to each other's measurements.The measured parameters included preoperative and postoperative leg length discrepancy, scoliosis Cobb angle, lumbar lordosis, thoracic kyphosis, and pelvic obliquity. Additionally, the patients' ages at the time of surgery and the postoperative timing of their radiographs (in months after surgery) were recorded. The relationships between changes in these parameters were analyzed. Results: In our study, a statistically significant improvement in scoliosis deformity Cobb angles was detected in the postoperative period of patients who underwent femoral shortening total hip arthroplasty for unilateral Crowe Type 4 coxarthrosis (p = 0.001). Similarly, a statistically significant improvement in postoperative pelvic obliquity was observed (p = 0.018). However, no statistically significant difference was found in changes in thoracic kyphosis (p = 0.131) and lumbar lordosis (p = 0.696) during the postoperative period.Additionally, the improvement in scoliosis deformity Cobb angle was found to be statistically significantly related to the correction of preoperative and postoperative leg length discrepancy (p = 0.038). Furthermore, our study analyzed the relationship between changes in the scoliosis deformity Cobb angle and the number of years elapsed in the postoperative period. Conclusion: In this study, based on the obtained data, it was concluded that pelvic obliquity and scoliosis deformities secondary to unilateral Crowe Type 4 dysplasia tend to regress after surgery, whereas thoracic kyphosis and lumbar lordosis parameters do not show statistically significant changes. It was also demonstrated that the improvement in scoliosis Cobb angle is proportional to the correction of leg length discrepancy. Furthermore, it is suggested that accurate predictions can be made regarding the average percentage of regression in these deformities and the prognosis of scoliosis Cobb angle correction over postoperative years. Our analysis of scoliosis deformity changes over postoperative years revealed that approximately 90% of the improvement in scoliosis Cobb angle occurs within the first two years. Based on this finding, it was concluded that patients in the studied diagnostic group should wait at least two years postoperatively before considering surgical intervention for spinal scoliosis deformities. Otherwise, early intervention may lead to unnecessary treatment or over correction..