English speaking anxiety level of aviation school students and sources of english speaking anxiety
Havacılık okulu öğrencilerinin ingilizce konuşma kaygısı ve ingilizce konuşma kaygısının nedenleri
- Tez No: 665403
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARANAK ABBASZAD TEHRANI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce konuşma kaygısı düzeyi, cinsiyet, hazırlık sınıf eğitimi, tutum, başlangıç kademesi, sebepler, English speaking anxiety level, gender, preparatory class training, attitude, starting stage, sources
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma havacılık okulu öğrencilerinin İngilizce konuşma kaygı düzeylerini, İngilizce konuşma kaygısının cinsiyet, İngilizceye karşı tutum, hazırlık sınıfı eğitimi ve İngilizce öğrenmeye başlama kademesi gibi farklı değişkenlerle ilişkisini ve İngilizce konuşma kaygısının olası sebeplerini araştırdı. Bu araştırmada, karma araştırma yöntemi kullanılmış olup bu yüzden nicel ve nitel veri toplama araçları arka arkaya kullanılmıştır. İlk olarak Huang (2004) tarafından geliştirilen ve Balemir (2009) tarafından uyarlanan Yabancı Dil Konuşma Kaygısı Ölçeği çevrimiçi formlar olarak öğrencilere iletildi ve 184 havacılık okulu öğrencisi anketi doldurdu. İkinci olarak, yarı yapılandırılmış görüşmeler sekiz gönüllü öğrenci ile icra edildi. Nicel veriyi analiz etmek için SPSS 24.0 kullanılırken nitel verinin analizi için içerik analizi yöntemi kullanıldı. Nicel çalışmanın bulguları havacılık okulu öğrencilerinin orta düzeyde İngilizce konuşma kaygısının olduğunu göstermiştir. Kadın katılımcılar erkek akranlarına kıyasla daha yüksek seviyede İngilizce konuşma kaygısı deneyimlemişlerdir. Buna ek olarak çalışma İngilizceyi seven ve dersten sonra İngilizce çalışmayı seven öğrencilerin daha düşük seviyede İngilizce konuşma kaygılarının olduğunu, benzer şekilde İngilizce öğrenmeye daha düşük kademede başlayan katılımcıların daha az İngilizce konuşma kaygısının olduğunu göstermiştir. Fakat hazırlık sınıfı geçmişinin İngilizce konuşma kaygısı üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadı tespit edilmiştir. Diğer yandan, nicel veri bulguları İngilizce konuşma kaygısını tetikleyen birçok farklı faktörün olduğunu göstermiştir. Konuşma becerisinde yetersizlik, hazırlıksız konuşmalar ve kalabalık önünde konuşma en çok tekrarlanan kodlardan bir kaçıdır.
Özet (Çeviri)
This study investigated English speaking anxiety (ESA) level of aviation school students, the relationship between ESA and some variables such as gender, attitude towards English, preparatory school training and starting stage of learning English and the possible sources of ESA. The mixed method research design was applied; therefore a quantitative and a qualitative data collection instrument were used respectively in this study. Firstly, Foreign Language Speaking Anxiety Scale (FLSAS) developed by Huang (2004) and adapted by Balemir (2009) was conveyed to the students via online forms and 184 aviation school students filled out the questionnaire. Secondly, semi-structured interviews were conducted with eight volunteer participants. To analyze the quantitative data SPSS 24.0 was used and for the analysis of qualitative data content analysis method was applied. The quantitative research findings of the study revealed that aviation school students had moderate level of English speaking anxiety. Female participants experienced more anxiety than their male counterparts. Moreover, it showed that participants who love English and love studying English after class have lower level of English speaking anxiety. Similarly, students who started to learn English at lower stage had lessened level of anxiety about speaking English. It was confirmed that there was no statistically meaningful effect of preparatory class background on English Speaking Anxiety. On the other hand, qualitative data findings showed that there were many different factors provoking English speaking anxiety. Lack of competence in speaking skill, unprepared talks and public speaking were a few of the most frequently uttered codes.