COVID'19 perspektifinden insan kaynakları uygulamalarında kriz yönetimi: Bir gıda işletmesi örneği
Crisis management in human resources applications from COVID'19 perspective: Example of a food business
- Tez No: 665534
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER TOZKOPARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz Yönetimi, İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Yönetimi, Crisis, Crisis Management, Human Resources, Human Resources Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID'19 (Koronavirüs) pandemisi, özellikle çalışma hayatında ve sosyal hayatta köklü değişiklikler meydana getirmiştir. Söz konusu küresel salgının, sektörü ne olursa olsun tüm işletmeler için bir kriz durumu yaratmıştır. Virüsün yayılma hızı ve ölümcül etkisi işletmeleri alışılmışın dışında bir kriz yönetimi uygulamaya zorlamış ve tüm çalışma süreçlerinde köklü değişikliklere neden olmuştur. Yaşanmış olan bu krizin insan kaynakları işlevlerinde yaratmış olduğu değişiklikler bu araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda içecek sektöründe faaliyet gösteren bir gıda işletmesinde nitel çalışma yöntemine dayalı bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda; evden çalışmanın, belgelerin dijitalleşmesinin, uzaktan eğitim ve toplantıların, saha çalışmalarında hijyen temelli uygulamaların yaygınlaştığı ve çalışanların psikolojik dayanıklılığının önem kazandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 (Coronavirus) pandemic, which has affected the entire world, has brought about radical changes, especially in working life and social life. The fact as to the global pandemic has created a crisis situation for all businesses regardless of their sector. The spread rate and deadly effect of the virus forced businesses to implement an unusual crisis management and caused radical changes in all working processes. The changes caused by this crisis in human resources functions are the main purpose of this study. For this purpose, a research based on qualitative research method was carried out in a food business operating in the beverage industry. As a result of the research, it was determined that the work from home system, digitalization of documentations, remote trainings and meetings, hygiene-based practices in the work has become widespread and the psychological resilience of the employees has become important.