Genç işsizliğinin çalışma değerleri üzerindeki etkisi: Ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) gençler üzerinde bir araştırma
The effect of youth unemployment on working values: A study on young people not in education, employment and training (NEET)
- Tez No: 696987
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Genç İşsizlik, Çalışma Değerleri, NEET, Youth Unemployment, Work Values, NEET
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Genç işsizliği, çok yönlü etkileri olan küresel bir sorundur. Ne eğitimde ne istihdamda olma kavramı ise son yıllarda giderek büyüyen ve oldukça heterojen bir grubu ifade etmektedir. Bu iki kavram özellikle gelişmekte olan ekonomiler için yarattığı sorunlar ve çözüm çabalarının başarıya ulaşmada yetersiz kalması yönüyle alanyazında geniş biçimde ele alınmaktadır. Çalışma değerleri kavramı ise bireyin çalışma yaşamına ilişkin bakış açısını ve çalışma yaşamından beklentilerini kapsayan bir kavramdır. Teknolojinin hızı, küreselleşme ve dijital dönüşüm odağında hızla değişen dünyada, bireyin, toplumların ve örgütlerin de yaşayış biçimleri değişmektedir. Bu bağlamda dönüşen çalışma yaşamında gençlerin çalışma değerleri farklı bir önem kazanmaktadır. Bu çalışmada ne eğitimde ne istihdamda olan gençler üzerinde, genç işsizliğinin çalışma değerlerine olan etkisi incelenmektedir. Genç işsizlerin, yaşadıkları işsizlik deneyimlerinin çalışma değerlerinde meydana getirdiği farklılıklar ölçülmüştür. Öncelikle her bir olgu kavramsal olarak ele alınmış, ulusal ve uluslararası durum güncel ve geçmiş göstergelerle ortaya konmuştur. Ayrıca bu kavramlar genç perspektifinden farklı boyutlarda yeni çalışma yaşamı unsurlarıyla değerlendirilmiştir. Ardından genç işsizliği ve çalışma değerleri olguları ilişkilendirilerek tartışılmış, dijitalleşme, esnek çalışma biçimleri ve COVID-19 pandemisi etkisinde çalışma değerleri irdelenmiştir. Araştırma için çalışmanın evreni İzmir ilinde 15-24 yaş arasında ne eğitimde ne istihdamda olan gençler olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda örneklem 384 olarak belirlenmiş ve anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Uygun olmayan anketlerin çalışma dışında bırakılmasıyla 397 soru formu çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışma değerlerini ölçmek için Lyons Çalışma Değerleri Ölçeği (Lyons Work Values Survey - LWVS) kullanılmıştır. Ölçeğe doğrulayıcı faktör analizi uygulanmış ve ölçeğin var olan asıl yapısının örneklemle uyumu gösterilmiştir. İlişkisel analizlerde Tek Yönlü ANOVA ve Bağlantısız Örneklem T-Testi uygulanmıştır. Analizler sonucunda genç işsizlerin eğitim düzeyleri, daha önce çalışma deneyimleri olup olmaması ve işsiz kalma süreleri ile çalışma değerlerinin alt boyutları arasında farklılıklaştığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Youth unemployment is a global problem with multiple effects. The concept of not in education, employment or training refers to a heterogeneous group that has grown in recent years. These two concepts are discussed extensively in the literature, especially in terms of the problems they create for developing economies and the inadequacy of solution efforts to achieve success. On the other hand, the concept of working values is a concept that covers the individual's perspective on working life and expectations from working life. In the rapidly changing world with the focus of technology, globalization and digital transformation, the lifestyles of individuals, societies and organizations are also changing. In this context, the working values of young people gain a different importance in the transforming working life. This study examines the effects of youth unemployment on work values among young people who are not in education, employment or training. The differences in the work values of the young unemployed were measured by their unemployment experiences. First of all, each fact was handled conceptually, and the national and international situation was presented by current and past indicators. In addition, these concepts were evaluated with new working life elements in different dimensions from the perspective of the youth. Then, youth unemployment and work values were discussed in the relation to the facts, and working values have been examined under the influence of digitalization, flexible working styles and the COVID-19 pandemic. The universe of the study for the research was determined as young people between the ages of 15-24 who are not in education, employment or training in Izmir. In this context, the sample was determined as 384 people and data was collected by survey method. By excluding inappropriate questionnaires, 397 questionnaires were included in the study. The Lyons Work Values Survey (LWVS) was used to measure work values. Confirmatory factor analysis was applied to the scale and the compatibility of the existing structure of the scale with the sample was demonstrated. One-Way ANOVA and Independent Sample T-Test were applied in relational analyses. As a result of the analyzes, it has been revealed that there are differences between the education levels of the young unemployed, whether they have previous work experience, the duration of being unemployed, and the sub-dimensions of working values.