Uterin sarkom tanılı hastaların klinik ve patolojik özelliklerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the clinical and pathological features of patients with uterin sarcoma
- Tez No: 665736
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA YEŞİL ÇINKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: soft tissue sarcoma, overall survival, prognostic factors
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve amaç:Uterus sarkomları (US), tüm kadın genital sistem malignitelerinin yaklaşık %1'ini ve tüm uterus kanserlerinin %3-7'sini oluşturur. Nadir görülmeleri ve histopatolojik çeşitliliği nedeniyle, kötü prognostik faktörler ve tedavi konusunda fikir birliği sağlanamamıştır.Bu çalışmamızda, merkezimizde takip edilen US tanılı hastaların klinik ve patolojik özelliklerini inceledik. Gereç ve yöntem:2010-2019 yılları arasında US tanısı alan 65 hastanın tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi.Hastaların yaş, cinsiyet, tanı tarihi, operasyon tarihi, patolojik alt tip, metastaz varlığı, adjuvantedavi rejimleri,nüks varlığı, nüks sonrası aldığı tedavi, ölüm durumu kaydedildi. Hastalıksız ve genelsağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi ile belirlendi. İstatistik analizlerde p0.05). Sonuç:Vajinal kanama ve pelvik ağrı ile başvuran hastalarda benign nedenler dışında US olma ihtimali akılda tutulmalıdır ve doku örneklemesi yapılmalıdır. Hastalık süresince oluşan metastaz gelişimi sağkalımı olumsuz yönde etkilemiştir. Hastalar, tanı konulması ve erken dönemde uygulanan tedaviler sonrası düzenli olarak takiplerine önem vermelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Uterine sarcomas (US) account for approximately 1% of all female genital tract malignancies and 3–7% of all uterine cancers. Because of their rarity and histopathological diversity, there is no consensus on poor prognostic factors and treatment. In this study, we evaluated the clinical and pathological features of patients with US who were followed up in our center. Materials and method: The medical records of 65 patients diagnosed with US between 2010-2019 years were investigated retrospectively. Patients' age, gender, date of diagnosis, operation date, pathological subtype, presence of metastasis, adjuvant treatment regimens, presence of relapse, treatment received after recurrence, and death status were recorded. Disease-free and overall survival analyzes were determined by the Kaplan-Meier method. In statistical analysis, p 0.05). Conclusion: Apart from benign causes, the possibility of US should be kept in mind in patients presenting with a vaginal bleeding and pelvic pain and tissue sampling should be performed. The development of metastasis negatively affected the survival during the disease. Patients should be careful about regular follow-up after diagnosis and early treatments.