Üniversite takımlarında görev alan öğrencilerin pozitif algı düzeylerinin sosyal iyi oluş düzeylerine olan ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the positive perception levels of the students working in university teams and their social well-being levels
  1. Tez No: 665739
  2. Yazar: GİZEM NUR DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Algı, Sosyal İyi Oluş, Spor, Positive Perception, Social Welfare, Sports
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, üniversite takımlarında görev alan öğrencilerin pozitif algı düzeylerinin sosyal iyi oluş düzeylerine olan ilişkisinin bazı değişkenler açısından yordayıcılığı incelemeyi amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 yılında Covid-19 pandemi nedeniyle uzaktan öğrenim gören 380 öğrenci oluşturmaktır. Araştırmada amaca ulaşabilmek için araştırmacı tarafında geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Icekson ve Pines (2013) tarafından geliştirilmiş Akın ve Kaya (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Pozitif Algı Ölçeği ve Keyes (1998) tarafından geliştirilen Akın, Demirci, Çitemel, Sarıçam ve Ocakçı (2013) tarafından Türkçe'ye uyarlanıp geçerlilik ve güvenirlilik çalışmasının yapıldığı Sosyal İyi Oluş Ölçeği uygulanmıştır.Anket çalışmasıyla elde edilen bulgular SPSS for Windows 25.00 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan öğrencilerin orta seviyede pozitif algı düzeylerine sahip oldukları, pozitif algı alt boyutlarından benliğe ilişkin olumlu algı boyutunun orta seviyenin üzerinde, geçmiş zamana ilişkin olumlu algı boyutunun orta seviyede ve insan doğasına ilişkin olumlu algı boyutunun ise orta seviyenin üzerinde olduğu anlaşılmaktadır. Sosyal iyi oluş düzeyleri ise orta seviyede tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study that aims to study typefaction based on some variables in the relationship of positive perception levels to social well-being levels of students who are involved in university teams. The example of the study is to create 380 students who were remotely educated in 2020-2021 due to the Covid-19 pandemic. The Personal Information Form developed by the researcher to achieve the objective in the research was developed by Akın and Kaya (2015) developed by Icekson and Pines (2013) and developed by Keyes (1998), Akın, Demirci, Çitemel, developed by Akın, Demirci, Çitemel, The Social Welfare Scale has been applied by Sarıçam and January (2013), where the validity and reliability work is carried out. The findings obtained by the survey study were analyzed using the SPSS for Windows 25.00 statistical package program. The research found that the positive perception level of the students who participated in the study is above the medium level, the positive perception size of the positive perception about the positive perception of the positive perception of the past time is above the medium level, and the positive perception of human nature is above the medium level. Social well-being levels have been found at a moderate level.