Tip 1 diyabetli çocukların anksiyete düzeyleri ve özbakım becerilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety levels and self-care skills of children with TYPE 1 diabetes
  1. Tez No: 665904
  2. Yazar: HATİCE ETYEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, özbakım, tip 1 diyabet, Anxiety, self-care, type 1 diabetes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çalışmamızda tip 1 diyabetli çocukların anksiyete düzeyleri ve öz bakımlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Bu tez çalışmasında aşağıdakilere sorulara cevap aranacaktır; -Demografik özellikler çocukların anksiyete duyarlılığını etkiler mi? - Demografik özellikler özbakım düzeyini etkiler mi? -Sağlık öyküsü özellikleri çocukların anksiyete duyarlılığını etkiler mi? - Sağlık öyküsü özellikleri özbakım düzeyini etkiler mi? alt amaçlara ulaşmak hedeflenmektedir. Materyal ve Metot: Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Hastahanesi Çocuk Polikliniğine 23.09.2020 ile 28.02.2021 tarihler arasında gelen, araştırmaya katılmayı kabul eden ve örnekleme dâhil edilme kriterlerini taşıyan 105 Tip 1 diyabetli hasta ile yapılmıştır. Veri toplamak için Hasta Tanıtım Formu, Çocuklar İçin Anksiyete Duyarlılığı İndeksi (ÇADİ), Diyabet Öz-Bakım Ölçeği Türkçe Formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 20 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Katılımcıların demografik bilgilerin dağılımı frekans analizi ile incelenmiştir. Anksiyete duyarlılığı ve diyabet öz bakım ölçeğinin ve alt boyutlarının normal dağılıma uygunluğu Kolmogrov Smirnov testi ile incelenmiştir. Verileri normal dağılıma uygunluk gösterdiği için iki grup karşılaştırmalarında bağımsız gruplarda t testi, ikiden fazla grup karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analiz ile araştırılmıştır. Tek yönlü varyans analizi sonucunda anlamlı farklılık çıkması halinde farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını saptamak amacıyla TUKEY testi yapılmıştır. Bulgular: Yaş değişkeni ile ölçek puanlarını analiz ettiğimizde; anksiyete duyarlılığı ölçek puanlarının yaş gruplarına göre istatistiksel olarak farklılık göstermediği, ancak diyabet öz bakım ölçeği puan ortalamalarının yaş gruplarına göre istatistiksel olarak farklılık saptandı (p0.05). Bu bulgu öz bakım ile hastaların anksiyete duyarlığınının etkilenmediğini düşündürmektedir
Özet (Çeviri)
In our study, it was aimed to evaluate the anxiety levels and self-care of children with type 1 diabetes. In this thesis, answers to the following questions will be sought; - Do demographic features affect children's anxiety sensitivity? - Do demographic characteristics affect the level of self-care? -Do health history characteristics affect children's anxiety sensitivity? - Do health history characteristics affect the level of self-care? It is aimed to achieve sub-goals. Materials and Methods: This study was conducted with 105 Type 1 diabetic patients who came to Atatürk University Hospital Pediatric Outpatient Clinic between 23.09.2020 and 28.02.2021, accepted to participate in the study and met the inclusion criteria. The Turkish Form of Patient Information Form, Anxiety Sensitivity Index for Children (CADI), and Diabetes Self-Care Scale were used to collect data. The data were transferred to the computer environment using the SPSS 20 package program. The distribution of demographic information of the participants was examined by frequency analysis. The normal distribution of anxiety sensitivity and the diabetes self-care scale and its sub-dimensions were examined with the Kolmogrov Smirnov test. Since the data was suitable for normal distribution, it was investigated by t-test in independent groups in comparisons of two groups, and by one-way analysis of variance in comparison of more than two groups. In the case of a significant difference as a result of one-way analysis of variance, TUKEY test was conducted to determine the group the difference originated from. Results: When we analyze the scale scores with the age variable; Anxiety sensitivity scale scores did not differ statistically according to age groups, but the mean scores of diabetes self-care scale were found to be statistically different according to age groups (p 0.05). This finding suggests that the anxiety sensitivity of the patients is not affected by self-care.