Suisid amaçlı çoklu ilaç alımı ile acil servisimize başvuran hastaların laktat düzeylerinin hasta takibi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of lactate levels on patient follow-up of patients admitted to our emergency department with suicidal multiple drug intake
  1. Tez No: 665911
  2. Yazar: DURDU MEHMET ÜZÜCEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE YOLCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Çoklu ilaç, Zehirlenme
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmada, çoklu ilaç zehirlenmesiyle başvuran hastaların (2 ilaç / 3 veya daha fazla ilaç) acil serviste kalış süresini ve taburcu olma kararını tahmin etmede yardımcı olup olamayacağını belirlemek ve acil klinisyenlerine yardımcı olmak adına prognozu tahmin etmek için serum laktat düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, 1 Ocak 2017-1 Ekim 2019 tarihleri arasında acil servisimize çoklu ilaç zehirlenmesi ile başvuran hastaları dahil ettik. Suisid amaçlı iki veya daha fazla ilaç türü alan hastalarını dahil ettik. Hastaların verileri hastane otomasyon sisteminden elde edildi. Hastalar alınan ilaç çeşitlerine göre iki gruba ayrıldı (Grup 1: hastalar 2 çeşit ilaç aldı; Grup 2: hastalar 3 veya daha fazla çeşit ilaç aldı). Demografik veriler, başlangıç venöz laktat düzeyleri, taburcu öncesi laktat düzeyi, acil serviste kalış süreleri, hastanede yatış ünitesi ve grupların sonuçları çalışma formuna kaydedildi. Hasta gruplarının bu bulguları karşılaştırıldı. Bulgular: Grup 1 ve grup 2'deki hasta sayısı sırasıyla 43 (% 34,7) ve 81 (% 65,3) idi. Acil serviste takip edilen ve taburcu edilen hastaların ortalama ilk laktat seviyeleri ve acil serviste kalış süreleri pozitif korelasyon gösterdi. Çalışma gruplarımızın acil serviste ortalama kalış süreleri anlamlı olarak farklıydı. İlk laktat düzeylerini ve acil serviste kalış süresini değerlendirdiğimizde, başlangıç laktat düzeyi ≥ 13,5 mg / dL ise bu hastalar % 72 oranında acil serviste 12 saatten fazla kalacaktır. Acil serviste 12 saatten fazla kalan ikinci gruptaki 25 (% 30,86) hastanın ortalama başlangıç serum laktat seviyeleri anlamlı olarak ilişkiliydi (p = 0,02, AUC = 071). Başlangıç laktat seviyeleri 14.50 mg/dL üzerinde olanlar acil serviste 12 saatten fazla kaldı. Her iki grubun ortalama başlangıç serum laktat seviyeleri acil serviste kalma süresi ile pozitif korelasyon gösterdi. Birinci grup için aynı korelasyon belirlendi. Ancak ikinci grup bir korelasyon göstermedi. Hastaların ortalama başlangıç laktat seviyeleri 12 saatten az kalan ve 12 saatten uzun kalanlarda önemli ölçüde farklı değildi. İkinci gruptaki bu karşılaştırma istatistiksel olarak anlamlıydı ve ikinci gruptaki hastaların 12 saatten fazla kaldığı ortalama laktat seviyeleri daha düşüktü. Sonuç: Serum laktat seviyeleri, çoklu ilaç zehirlenmelerinde acil serviste kalış süresinin belirlenmesinde yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Effects of Lactate Levels on Patient Follow-up of Patients Admitted to Our Emergency Department with Suicidal Multiple Drug Intake Aim: In this study we aimed to compare serum lactate levels of multidrug poisoning patients (2 drugs/3 or more drugs) whether it may help emergency clinicians in predicting the prognosis, length of stay in the ED, and dischargement decision. Materials&Methods: In this retrospective study, we included multi-drug poisoned patients presented to our ED between 1 January 2017-1 October 2019. We included the suicid patients who took two or more types of drugs. The patients' data was obtained from hospital automation system. The patients were divided into two groups according to number of kinds of drugs taken (Group 1: patients took 2 kinds of drugs; Group 2: patients took 3 or more kinds of drugs). Demographic data, initial venous lactate levels, lactate level before dischargement, length of stay in the ED, hospitalisation unit, hospitalisation clinic and the outcome of the groups were recorded on the study form. These findings of the patients groups were compared. Results: Number of the patients in group 1 and group 2 were 43 (34.7%) and 81 (65.3%) respectively. The mean first lactate levels and length of stay in the ED of the patients followed-up in the ED and discharged was positively correlated. The mean of length of stay in the ED of our study groups was significantly different. When we evaluated the first lactate levels and length of stay in the ED, if the initial lactate level is ≥ 13.5 mg/dL, these patients will stay more than 12 hours in the ED with a ratio of 72%. Twenty-five (30.86%) patients of the second group stayed ≥12 hours in the ED and mean initial serum lactate levels were significantly related (p=0,02, AUC=071). Initial lactate levels ≥14.50 mg/dL stayed ≥12 hours in the ED. Mean initial serum lactate levels of both groups are positively related with length of stay in the ED. Same correlation was determined for the first group. But the second group didn't show a correlation. The mean initial lactate levels of patients stayed ≥12 hours and stayed