İki farklı göğüs cerrahisi yönteminde hastaların yaşadığı ağrının, hareket korkusu ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of patients' pain on fear of movement and quality of life in two different thoracic surgery
- Tez No: 665954
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA KOÇAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşirelik bakımı, kinezyofobi, torakotomi, VATS, yaşam kalitesi, kinesiophobia, nursing care, quality of life, thoracotomy, VATS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma göğüs cerrahisinde kullanılan torakotomi ve VATS yöntemleri sonrası hastaların ağrı deneyimlerinin hareket korkusu (kinezyofobi) ve yaşam kalitelerine etkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı kesitsel olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hastanesi Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Yataklı Servisi'nde yatmakta olan torakotomi veya VATS yöntemiyle ameliyat olmuş tüm hastalar, örneklemini ise dahil edilme kriterlerine uyan 65 hasta oluşturdu. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan soru formu, VAS, TKÖ ve EORTC QLQ-C30 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak üç aşamada (preoperatif, postoperatif 2. gün ve taburculuk günü) toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde,“Independent Sample t-test”,“Paired Sample t-test”,“Repeated Measures”test,“Mann-Whitney U”test,“Wilcoxon”test,“Friedman”test,“Fisher-Exact”test ve“Pearson”ve“Spearman”korelasyon katsayısı kullanıldı. Torakotomi uygulanan hastaların postoperatif 2. gün ağrı ve kinezyofobi skorlarının VATS uygulanan hastalara göre yüksek olduğu görüldü. Ayrıca torakotomi uygulanan hastalarda taburculuk gününde yaşam kalitesi alt parametrelerinden semptom skorlarının VATS uygulanan hastalara göre yüksek olduğu, fonksiyonel skor ve genel sağlık skorlarının ise düşük olduğu bulundu. Bunların dışında her iki hasta grubunda da taburculuk günü ağrı skorlarının kinezyofobi ve yaşam kalitesini etkilemediği saptandı. Sonuç olarak özellikle torakotomi uygulanan hastalarda postoperatif erken dönemde etkin ağrı kontrolünün sağlanması, kinezyofobinin değerlendirilmesi, kinezyofobi algısını artıran sebeplerin ortaya konulması ve hastaların mobilizasyona cesaretlendirilmesi hemşirelik bakımında yer almalıdır. Yanısıra hastaların mevcut semptomları, psikolojik durumu ve sosyal yönlerine ilişkin değerlendirmeler uygun ölçeklerle yapılmalı ve algılanan yaşam kalitesi düzeylerinin yükseltilmesi ile iyileşme süreci desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was performed as a descriptive cross-sectional study to evaluate the effect of experienced pain on fear of movement (kinesiophobia) and quality of life after thoracotomy and VATS methods used in thoracic surgery. The population of the study was all patients who were operated with thoracotomy or VATS methods and hospitalized in the Chest, Cardiovascular Surgery Inpatient Service of Hacettepe University, Faculty of Medicine Adult Hospital, and the sample was 65 patients who met the inclusion criteria. The data were collected in three phases (preoperative, postoperative day 2, and discharge day) using a questionnaire form prepared by the researcher, VAS, TKS, and EORTC QLQ-C30 Quality of Life Questionnaire.“Independent Sample t-test”,“Paired Sample t-test”,“Repeated Measures”test,“Mann-Whitney U”test,“Wilcoxon”test,“Friedman”test,“Fisher-Exact”test, and“Pearson ”and“Spearman”correlation coefficient were used to data analysis. The pain and kinesiophobia scores in the postoperative 2nd day of the patients with thoracotomy were higher than the patients with VATS. Besides, it was found that symptom scores, one of the sub-parameters of quality of life, were higher; and functional scores and general health scores were lower in patients with thoracotomy compared to patients with VATS on the day of discharge. Except that, it was found that pain scores were not affected kinesiophobia and quality of life in both patient groups on the day of discharge. In conclusion, effective pain control in the early postoperative period, kinesophobia assessment, the reasons that increase the perception of kinesophobia evaluation, and encourage the patients to mobilization should be included in nursing care, especially in patients with thoracotomy. Also, patients' current symptoms, psychological conditions, and social situations should be evaluated with appropriate scales and the healing process should be supported by increasing the perceived quality of life levels.