Samandere vadisi (Düzce) ve çevresinin etnobotanik özellikleri
The ethnobotanical properties of Samandere valley (Düzce) and its vicinity
  1. Tez No: 665957
  2. Yazar: BUSEM ERDİNÇ USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERNAZ ALTUNDAĞ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Düzce, Etnobotanik, Gıda bitkileri, Samandere Vadisi, Tıbbi bitkiler, Düzce, Ethnobotany, Food plants, Medicinal plants, Samandere Valley
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışma Samandere Vadisi ve etrafında yer alan, zengin kültürel mirasa sahip farklı etnik grupların oluşturduğu 8 köyde, bitki kullanım çeşitliliğini belirlemek, yerel bitki isimlerini, kullanım alanlarını ve geleneksel kullanım şekillerini kayıt ederek, yörelere göre farklılık gösteren kullanımları ortaya çıkarmak amacı ile yapılmıştır. Nisan 2019- Ekim 2020 tarihleri arasında Samandere Vadisi ve çevresinde konumlanan 8 köy etnobotanik araştırma yapılmak amacıyla ziyaret edilmiştir. Köylerde yaşayan halkın kullandığı bitkilerin yöresel ve bilimsel isimleri, kullanılan kısımları, kullanılışları, hazırlanışları, uygulanış şekilleri hakkında bilgiler derlenerek kayıt altına alınmıştır. Yapılan araştırma sonucunda 64 familyaya ait 148 taksonun yöresel kullanımı tespit edilmiştir. Bitkilerin 109'u doğal, 39'u kültür bitkisi olmakla beraber 95'i tıbbi, 83'ü gıda, 28'i el aleti, 22'si hayvan yemi, 22'si süs, 21'i yakacak, 13'ü veteriner halk hekimliği, 11'i diğer kullanım, 4'ü mobilya, 4'ü müzik aleti ve 4'ünün de boyar madde olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Tespit edilen bitkilere ait 275 farklı yöresel ismin kullanıldığı saptanmıştır. Araştırma alanında kullanımı belirlenen bitkilerden en fazla takson içeren ilk beş familya sırasıyla; Rosaceae, Asteraceae, Fabaceae, Lamiaceae, Apiaceae familyalarıdır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the Samandere Valley and its surroundings in 8 villages of different ethnic groups with rich cultural heritage, to determine the diversity of plant use, to record the local plant names, usage areas and traditional usage patterns, and to reveal the uses that differ according to the regions. Between April 2019 and October 2020, 8 villages located in and around Samandere Valley were visited for ethnobotanical research. Information about their use, preparation, application methods were compiled and recorded. As a result of the research, the local use of 148 taxa belonging to 64 families was identified. These plants are identified as follows; 109 of the plants are natural and 39 are cultivated plants; 95 medical, 83 food, 28 hand tools, 22 animal feed, 22 ornamental, 21 fuel, 13 veterinary folk medicine, 11 other use, 4 furniture, 4 were used as musical instruments and 4 as dyes. 275 different local names have been identified for the plants that are subject to this study. The first five families containing the most taxa among the plants determined to be used in the research area are respectively; Rosaceae, Asteraceae, Fabaceae, Lamiaceae, and Apiaceae.