WALANT ve genel anestezi ile yapılan trapezyektomi ve APL Hamak ligamentoplasti sonuçlarının karşılaştırılması
Trapeziectomy and abductor pollicis longus 'Hammock' ligamentoplasty with WALANT or general anestesia
- Tez No: 665964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ERSAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: WALANT, trapezyometakarpal, hamak, APL, osteoartit, trapezyektomi, WALANT, trapeziometacarpal, hammock, APL, osteoarthritis, trapezioectomy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Özellikle ileri yaş grubunda sıklıkla karşılaşılan trapezyometakarpal eklem osteoartritinin cerrahi tedavisinde sıklıkla tercih edilen yöntem“Trapezyektomi ve APL hamak ligamentoplastisi”dir. Bu cerrahi yöntem uygulanırken aneztezi türü olarak hem genel anestezi hem de tamamen uyanık turnikesiz lokal anestezi (WALANT) tercih edilebilir. Genel anesteziye bağlı komplikasyon riskinin fazla olduğu bu hasta grubu için WALANT yönteminin daha güvenli ve düşük maliyetli olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı iki farklı anestezi yöntemiyle (genel anestezi ve WALANT) aynı cerrahi işlemi uyguladığımız hastalarımızın klinik sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2017-2019 yılları arasında trapezyometakarpal eklem osteoartriti tanısıyla trapezyektomi ve APL hamak ligamentoplastisi ameliyatı yapılan hastalar tarandı. Rutin yapılan ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası takipleri eksiksiz olan 10'u genel anestezi ve 12'si WALANT yöntemi ile ameliyat edilen 22 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların VAS skorları, kavrama kuvvetleri, eklem hareket açıklıkları ve DASH skoru ameliyat öncesi ve sonrası olarak karşılaştırıldı. Gruplar arasında ameliyat sonrası birinci saatteki ve birinci yıldaki VAS skorlarına ek olarak, ameliyat sonrası birinci yıldaki kavrama kuvvetleri, eklem hareket açıklıkları ve DASH skorları karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grupta da ameliyat öncesine kıyasla ameliyat sonrası VAS skorunda anlamlı ölçüde azalma göstermiştir. Değerlendirilen eklem hareket açıklıklarından el bilek fleksiyonunda, her iki grupta da ameliyat sonrası artış izlenmiştir. Kavrama kuvvetlerinden ise standart kavramada her iki grupta iyileşme izlenirken, diğer kavrama kuvvetlerinde anlamlı fark izlenmemiştir. Her iki grubun DASH anketinde ameliyat öncesine kıyasla ameliyat sonrası belirgin düzeyde iyileşme görülmüştür. WALANT grubunda ameliyat sonrası birinci saat ağrı düzeyi genel anestezi grubundan düşük bulunmuştur. Genel anestezi ve WALANT grupları arasında ameliyat sonrası birinci yıldaki VAS skorları, kavrama kuvvetleri, eklem hareket açıklıkları ve DASH skorları arasında bir fark yoktur. Sonuç: Çalışmamıza dâhil ettiğimiz tüm hastalar için yaptığımız cerrahi işlemin ameliyat sonrası ağrı düzeyi, eklem hareket açıklığı, kavrama kuvveti ve günlük yaşam aktivitesi açısından faydalı olduğu görülmüştür. WALANT ile ameliyat edilen hasta grubunun ameliyat sonrası erken dönem konforu açısından daha avantajlı olduğu izlenmektedir. Ayrıca ameliyat öncesi konsültasyon, anesteziyoloji uzmanı ihtiyacı ve servis/yoğun bakım yatış gereksiniminin olmaması nedeniyle WALANT, bu cerrahi için güvenle tercih edilebilecek bir anestezi yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Introduction:“Trapeziectomy and APL hammock ligamentoplasty”can be preferred in the surgical treatment of trapeziometacarpal joint osteoarthritis, which is frequently encountered especially in elderly people. Both wide awake local anesthesia no tourniquet (WALANT) method and general anesthesia can be preferred as the anesthesia type for this surgery. WALANT was shown to have advantages of being safe and cost-effective especially when the high risk of complications of general anesthesia considered in this elderly patient cohort. The aim of this study is to compare the clinical results of the patients who underwent the same surgical procedure with two different anesthesia methods (general anesthesia and WALANT). Materials and Methods: Patients who underwent trapezioectomy and APL hammock ligamentoplasty with the diagnosis of trapeziometacarpal joint osteoarthritis between years of 2017-2019 in our clinic were screened. 22 patients, 10 of whom were operated with general anesthesia and 12 with the WALANT method were included in the study. The patients' preoperative and postoperative VAS scores, grip strengths, range of motion and DASH scores were compared. In addition to the VAS scores at postoperative one hour and one year, grip strengths, range of motion and DASH scores were compared between the groups in the postoperative first year. Results: A significant decrease in the postoperative VAS score was observed in both groups compared to the preoperative period. Among the evaluated range of motion, wrist flexion increased postoperatively in both groups. Among the grip strengths, while improvement was observed in both groups in the standard grip, there was no significant difference in the other grip strengths. In the DASH questionnaire of both groups, a significant improvement was observed in postoperative scores compared to the preoperative period. In the WALANT group, postoperative first hour pain level was lower than in the general anesthesia group. There was no significant difference between the general anesthesia and WALANT groups in the postoperative first year VAS scores, grip strengths, range of motion and DASH scores. Conclusion: It was observed that the surgical procedure performed for all patients included in our study was beneficial in terms of postoperative pain level, range of motion, grip strength and daily life activities. It is observed that the patient group operated with WALANT is more beneficial in terms of early postoperative comfort. In addition, WALANT is an anesthesia method that can be safely preferred for this surgery because there is no need for a preoperative consultation neither an anesthesiologist nor the need for service / intensive care hospitalization.