Radius distal uç kırıklı hastalarda WALANT ve infraklavikuler brakial pleksus bloğu ile yapılan cerrahi girişim sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of surgical intervention results with WALANT and infraclavicular brachial plexus block in patients with distal radius fracture
  1. Tez No: 731186
  2. Yazar: ÖMER TORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERBİL AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: DASH, İnfraklavikuler brakial pleksus bloğu, Radius distal uç kırığı, WALANT, DASH, Distal radius fractures, Infraclavicular brachial plexus block, WALANT
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Radius distal uç kırıkları (RDUK) üst ekstremite kırıkları içerisinde en sık görülen kırık tipidir. Çocuklarda ve 65-80 yaş arası osteoporotik kemik kalitesine sahip yaşlı hastalarda sık görülmektedir. RDUK cerrahi tedavisinde anestezi yöntemi olarak infraklavikuler brakial pleksus bloğu (İBPB) ve tamamen uyanık turnikesiz lokal anestezi (WALANT) tercih edilebilen yöntemlerdendir. Yapılan çalışmalarda; İBPB'ye kıyasla WALANT tekniğinin uygulanmasının daha kolay ve güvenli olduğu, aynı zamanda hasta memnuniyeti ve maliyet yönünden daha etkin olduğu gösterilmiştir. Bu çalışma ile cerrahi ile tedavi edilen RDUK hastalarında WALANT ve İBPB yöntemlerinin klinik sonuçlarını karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif gözlemsel klinik bir çalışmadır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne 2021-2022 yılları arasında RDUK nedeni ile başvuran, ameliyat sonrası takipleri eksiksiz olan, 24'ü WALANT, 24'ü ise İBPB anestezi yöntemi ile ameliyat edilen toplamda 48 hasta dahil edildi. Hastalar ameliyat öncesi dönemde değerlendirilerek demografik verileri, ağrı skorları ve cerrahiyi bekleme süreleri kayıt altına alındı. Anestezi işlemi uygulama anında hastaların anksiyetesi durumluk kaygı envanteri ölçeği (STAI-TX) kullanılarak hesaplandı. Ameliyat sırasında hastaların kan basıncı, nabız gibi vital değerleri ve sayısal ağrı ölçeği (NPRS) on dakikalık aralıklarla ölçüldü. Ameliyat süresi ve hastanede yatış süresi kayıt altına alındı. Hastaların 2, 6, 12 ve 24. hafta poliklinik kontrollerinde eklem hareket açıklıkları (EHA), NPRS skorları hesaplandı. Ayrıca hastalara kol omuz el sorunları anketi (DASH) uygulanarak ekstremite fonksiyonel skorları elde edildi. Bulgular: RDUK nedeniyle başvuran WALANT ya da İBPB anestezisi ile cerrahisi yapılan hastalar incelendiğinde, her iki grupta ameliyat süreleri ve kanama miktarları açısından anlamlı fark saptanmadı. WALANT grubunda İBPB grubuna kıyasla; ağrısız ameliyat süresinin, cerrahi bekleme süresinin, anksiyete skorunun, hastanede yatış süresinin ve işe dönüş sürelerinin belirgin düşük olduğu tespit edildi. WALANT uygulanan hastaların görsel analog tatmin skalası (GATS), İBPB uygulanan hastalara göre anlamlı düzeyde yüksek tespit edildi. Poliklinik kontrollerinde her iki gruptaki hastalarda ağrı skorlarında anlamlı düzeyde azalma tespit edildi. WALANT grubundaki hastalarda İBPB grubundaki hastalara göre ağrı skorlarında daha fazla azalma tespit edildi. Her iki gruptaki hastaların takip haftaları ilerledikçe DASH skorlarında anlamlı düzeyde azalma tespit edildi. Gruplar arası karşılaştırmada WALANT grubu DASH skoru genel ortalaması İBPB grubu ortalamasından anlamlı düzeyde düşük bulundu. WALANT grubundaki hastaların takip haftalarına göre fleksiyon, ulnar deviasyon eklem hareket açıklığı dereceleri, İBPB grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek bulundu.Sonuçlar: RDUK hastalarının anestezisinde WALANT tekniğinin uygulanması ile hastalara ameliyat sırasında sedasyon gerekmemektedir. Bu durumun hem hasta hem de cerrah açısından pek çok avantajı vardır. Ek komorbiditesi olan hastalar WALANT tekniği sayesinde, ameliyat öncesi hazırlık gerektirmeden ameliyata alınabilmekte ve ameliyat sonrası dönemde de erken taburcu olabilmektedir. Böylelikle maliyet açısından avantaj elde edilmektedir. Bu teknik sayesinde hastalara turnike uygulanmadığı için turnikeye bağlı ağrı ve sinir paralizilerinin önüne geçilebilmektedir. Ayrıca erken dönemde hareket başlanarak eklem hareket açıklığı (EHA), ağrı ve fonksiyonel skorlar üzerinde olumlu etkiler elde edilmektedir. Bu çalışmanın sonucunda WALANT uygulamasının iyi bir anestezik etkinliğe sahip olduğu ve bu teknikle turnikenin olumsuz etkilerinin önlenebileceği ortaya konulmuştur. RDUK cerrahisinde WALANT tekniği kullanımı yakın zamanda yaygınlaşan bir anestezi tekniği olsa da pek çok avantajı olması göz önünde bulundurulduğunda özellikle uzun dönem sonuçlarını ortaya koymak adına daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Distal end radius fractures are the most frequently seen fractures of the upper extremities. They are often seen in children and in patients aged 65-80 years with osteoporotic bone quality. In the surgical treatment of distal radius fractures (DRF), infraclavicular brachial plexus block (IBPB) and wide-awake local anaesthesia no tourniquet (WALANT) are anaesthesia methods that can be selected. Previous studies have reported that the WALANT technique is safe and easier to perform than IBPB, and have shown it to be effective in terms of patient satisfaction and costs. The aim of this study was to compare the clinical results of DRF patients treated surgically with the WALANT and IBPB anaesthesia methods. Material and Method: This prospective, observational, clinical study included 48 patients who presented at the Orthopaedics and Traumatology Department of Health Sciences University Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital with DRF between 2021 and 2022. The patients were those with complete postoperative follow up, comprising 24 operated on under WALANT and 24 under IBPB anaesthesia methods. From the preoperative evaluations of the patients, the demographic data, pain scores, and waiting time to surgery were recorded. At the time of the anaesthesia procedure, the anxiety status of the patient was calculated with the State-Trait Anxiety Inventory (STAI-TX). Throughout the operation, vital signs such as blood pressure, and pulse, and the numerical pain rating scale (NPRS) were measured at 10-min intervals. The operating time and length of stay in hospital were recorded. At postoperative 2, 6, 12, and 24-week polyclinic follow-up examinations, the joint range of movement (ROM) and the NPRS score were evaluated. Functional scores of the extremity were obtained using the Disability of the Arm, Shoulder, and Hand (DASH) questionnaire. Results: No significant difference was determined between the patients treated surgically for DRF with WALANT or IBPB anaesthesia techniques in respect of operating times and the amount of bleeding. The duration of pain-free surgery, the waiting time to surgery, the length of stay in hospital, and time to return to work were significantly shorter and the anxiety score was significantly lower in the WALANT group compared to the IBPB group. The patient satisfaction scores of patients applied with WALANT were significantly higher than those of the IBPB group. A significant decrease was seen in the pain scores of both groups of patients at the polyclinic follow-up examinations, with a greater decrease determined in the pain scores of the WALANT goup than in the IBPB group. As the follow-up period progressed, a significant decrease was determined in the DASH scores of both groups; the overall mean DASH score of the WALANT group was found to be significntly lower than that of the IBPB group. The flexion and ulnar deviation ROM values according to the follow-up weeks were significantly higher in the WALANT group patients than those of the IBPB group. Conclusion: With the application of the WALANT technique in the anaesthesia of patients undergoing surgery for DRF, sedation during the operation is not required. This has many advantages for both surgeon and patient. Patients with comorbidities can be admitted for surgery without the need for preoperative preparation and they can be discharged earlier postoperatively, thereby obtaining a cost advantage. Moreover, as no tourniquet is used in this technique, tourniquet-associated pain and nerve paralysis can be avoided. Starting movement in the early postoperative period has positive effects on the ROM, pain, and functional scores. In conclusion, the results of this study demonstrated that the WALANT technique has good anaesthetic efficacy and the negative effects of a tourniquet can be prevented with the use of this technique. Although the WALANT technique has recently come into more widespread use in DRF surgery and there are many advantages, there remains a need for further studies to reveal the long-term results.