Donuk omuz cerrahi tedavisinde ultrason eşliğinde intraartiküler enjeksiyon altında manipülasyon ile genel anestezi altında manipülasyon işleminin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of manipulation under ultrasound-guided intraarticular injection versus general anesthesia in the surgical treatment of frozen shoulder
  1. Tez No: 970259
  2. Yazar: TOLGACAN KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN BACAKSIZ, DR. MEHMET MADEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Donuk omuz, adeziv kapsülit, anestezi altında manipülasyon, intraartiküler lokal anestezi, WALANT, Frozen shoulder, adhesive capsulitis, manipulation under anesthesia, intraarticular local anesthesia, WALANT
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Donuk omuz, omuz ekleminde ağrı ve eklem hareket açıklığında kısıtlılık ile karakterize, yaşam kalitesini belirgin şekilde etkileyen bir hastalıktır. Konservatif tedaviye dirençli olgularda genel anestezi altında manipülasyon işlemi cerrahi tedavi seçeneklerinden biridir. Bu çalışmanın amacı WALANT (Wide Awake Local Anesthesia with No Tourniquet) tekniği ile yapılacak olan donuk omuz manipülasyonunun etkinliğinin ve sonuçlarının genel anestezi altında yapılan manipülasyon işlemi ile kıyaslanmasıdır. Materyal ve Metod: Çalışmada konservatif tedaviye dirençli 66 hasta prospektif olarak incelendi. Hastalar randomize şekilde iki gruba ayrıldı: WALANT grubunda 36 hasta, genel anestezi grubunda ise 30 hastaya manipülasyon tedavisi yapıldı. Takiplerde eklem hareket açıklıkları; klinik sonuçlar içinse Vizüel Analog Skala (VAS), Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles (UCLA) Omuz Skoru, Constant-Murley Skoru, Kol Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH) skoru ve Kısa Durumsal Kaygı Ölçeği değerlendirmeleri ve karşılaştırmaları yapıldı. Bulgular: Her iki grupta da postoperatif dönemde VAS skorlarında anlamlı azalma, eklem hareket açıklığında artış ve fonksiyonel skorlar açısından iyileşme saptandı (p<0,001). Son takiplerde gruplar arası klinik skorlamalar ve eklem hareket açıklıkları yönünden anlamlı fark tespit edilmedi (p<0,05). Ancak WALANT grubunda özellikle ilk haftalarda VAS (p<0,05) ve Constant-Murley skorlarında (p<0,05) genel anestezi grubuna kıyasla ilk haftalarda daha olumlu sonuçlar alındı. Komplikasyon her iki grupta da gözlenmezken anksiyete skoru genel anestezi grubunda daha yüksek tespit edildi (p=0,007). Sonuç: Donuk omuz tedavisinde WALANT tekniği ile yapılan manipülasyon, genel anesteziye kıyasla benzer etkinlik göstermekte, ayrıca düşük maliyet, anesteziye bağlı risklerin ortadan kalkması, poliklinik koşullarında uygulanabilirliği ve düşük hasta anksiyete oranıyla yüksek hasta memnuniyeti gibi ek avantajlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Frozen shoulder is characterized by pain and restriction of shoulder joint motion, significantly impairing quality of life. In refractory cases, manipulation under general anesthesia is one of the surgical treatment options. The aim of this study was to compare the effectiveness and outcomes of manipulation performed with the WALANT (Wide Awake Local Anesthesia with No Tourniquet) technique versus manipulation under general anesthesia. Material and Methods: A total of 66 patients with frozen shoulder unresponsive to conservative treatment were prospectively evaluated. Patients were randomized into two groups: 36 underwent manipulation using the WALANT technique, while 30 underwent manipulation under general anesthesia. Range of motion was assessed during follow-up; clinical outcomes were evaluated and compared using the Visual Analog Scale (VAS), University of California Los Angeles (UCLA) Shoulder Score, Constant-Murley Score, Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) score, and the State-Trait Anxiety Inventory (STAI-S). Results: In both groups, a significant decrease in postoperative VAS scores, an increase in the range of motion, and improvements in functional scores were observed (p<0,001). At the final follow-up, no significant differences were found between the groups in terms of clinical scoring and range of motion (p<0,05). However, in the WALANT group, particularly in the early weeks, more favorable outcomes were achieved compared to the general anesthesia group in terms of VAS (p<0,05) and Constant-Murley scores (p<0,05). While no complications were observed in either group, anxiety scores were found to be higher in the general anesthesia group (p=0,007). Conclusion: Manipulation performed with the WALANT technique in the treatment of frozen shoulder demonstrates comparable efficacy to general anesthesia, while offering additional advantages such as lower cost, elimination of anesthesia-related risks, feasibility in outpatient settings, reduced patient anxiety, and consequently higher patient satisfaction.