Türkçe edilgen tümcelerin sözdizimi
The syntax of Turkish passive sentences
  1. Tez No: 666128
  2. Yazar: YUNUS SARAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAŞA YAVUZARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: üye yapısı, özellik eşleme, kişili edilgen, kişisiz edilgen, tarafından öbeği, argument structure, feature checking, personal passive, impersonal passive, by-phrase
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, Türkçe edilgen tümcelerin sözdizimsel özellikleri incelenmiştir. İlk olarak genel alanyazında daha sonra Türkçe alanyazında edilgen tümce için sunulan yaklaşımlar tartışılmış ve değerlendirilmiştir. Sunulan bu yaklaşımların kavramsal açıdan güçlü olan özellikleri, bu tezde de kullanılmıştır. Bu çalışmada Türkçe edilgen tümceler, üye yapısı ve özellik eşleme yaklaşımlarıyla çözümlenmiştir. Kişili edilgen tümcelerin tek üye ve çift üyeyle biçimlenmesi tartışılmış ve bu tümcelerin özne konumunda ne tür özellikli üyelerin bulunabileceği incelenmiştir. Ayrıca, kişili edilgen tümcelerde seçimlik üye olarak bulunabilen“tarafından”öbeğinin Türkçede üye mi eklenti mi olduğu tartışılmış ve bazı testler aracılığıyla bu öbeğin eklentilerle aynı dağılımı paylaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırmada, ayrıca kişisiz edilgen tümcelerdeki içsel üyelerin bu tümcelerin öznesi olmadığı görülmüş, bundan dolayı da bu tümcelerin bir öznesinin olup olmadığı tartışılmıştır. Bu tartışma sonucunda, kişisiz edilgen tümcelerin özne konumunda üretilen, zaman başıyla özellik eşleme ilişkisine giren ve sesbilgisel içeriği olmayan soyut dolgu adılının olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the syntactic properties of Turkish passive sentences have been examined. First, the approaches presented for passive sentence in the general literature and then in the Turkish literature have been discussed and evaluated. The conceptually strong features of the presented approaches have also been used in this thesis. In this study, Turkish passive sentences have been analyzed within the frame of argument structure and feature-checking. The formation of personal passive sentences with a single argument and a double argument has been discussed and the question regarding the features that a member has to have in order to be able to occupy the subject position of these sentences has been examined. In addition, it has been discussed whether the by-phrase, which can be found as an optional member in personal passive sentences, are arguments or adjuncts in Turkish. The conclusion has been reached that those phrases share the same distribution as adjuncts. In this study, it has also been seen that the internal arguments of impersonal passive sentences are not the subjects of these sentences, therefore it has been discussed whether these sentences have a subject or not. As a result of this discussion, the conclusion has been reached that there is an abstract expletive pro that is produced in the subject position of the impersonal passive sentences and which enters into featurechecking relation with the head of Tense and has no phonological content.