Musavver Terakki (1-50. sayılar / birinci sene) inceleme- seçilmiş metinler - dizin
Musavver Research (Number 1-50 / first year) review - selected texts - index
- Tez No: 628118
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Musavver Terakki, Dergi, Basın, Edebiyat Ortamı, Kültür, Musavver Terakki, Magazine, Press, Literary Medium, Culture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Toplum hayatının temeli olan kültür, gazete ve dergiler vesilesiyle içinde bulunulan zamanı aydınlatır. Bu yayınların incelenmesi eski kültürle ilgili yeni bilgiler verir. 5 Ağustos 1897 - 7 Temmuz 1898 tarihleri arasında yayımlanan Musavver Terakki mecmuasının birinci yılına ait sayıları da bu açıdan önemli ve anlamlıdır. Musavver Terakki'nin iç kapağının açıklama kısmında da belirtildiği gibi“edebî ve fennî bir gazete”olarak yayımlanmıştır. Bu çalışmada Musavver Terakki'nin yukarıda belirtilen tarihler arasında yayımlanan 50 sayısı ele alınmıştır. Mecmuanın nüshaları Atatürk Üniversitesi Seyfettin Özege Kütüphanesi'nden temin edilmiş, önce yazar adına göre sonra konularına göre tasnif edilmiştir. Dergideki yazarlarla ilgili araştırmalar yapılmıştır. Ayrıca kültür ve edebiyat tarihi açısından anlamlı görülen yazılar Latin alfabesine aktarılmıştır. Toplum hayatının temeli olan kültür, edebiyat ortamı, gazete ve dergiler aracılığıyla geleceğe aktarılır. Süreli yayınlara yönelik incelemeler bunların açığa çıkarılmasına, yorumlanmasına yardımcı olur.
Özet (Çeviri)
The culture, which is the basis of social life, illuminates the time spent on the occasion of newspapers and magazines. The review of these publications gives new information about the old culture. The numbers of the first year of Musavver Terakki magazine published between August 5, 1897 and July 7, 1898 are also important and significant in this respect. As stated in the explanation section of the inner cover of Musavver Terakki, it was published as a“literary and science newspaper”. In this study, 50 issues of Musavver Terakki published between the dates mentioned above are discussed. Copies of the journal were obtained from Atatürk University Seyfettin Özege Library, classified according to the name of the author, and then according to their subjects. Researches have been done about the authors in the journal. In addition, articles that are considered meaningful in terms of culture and literature are transferred to the Latin alphabet. Culture, literary medium, which is the basis of social life, is transferred to the future through newspapers and magazines. Review of periodicals helps to reveal and interpret them.