Okaliptus uçucu yağının Saccharomyces cerevısıae ile enkapsülasyonu ve tekstil materyaline uygulanarak antibakteriyel özellik kazandırılmasının araştırılması
Investigation of the gaining antibacterial property to the textile material by applying encapsulated eucalyptus essential oil in Saccharomyces cerevisiae
- Tez No: 666342
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİR TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Okaliptus, Uçucu yağ, Enkapsülasyon, Maya, Tekstil, Antibakteriyel Etki, Eucalyptus, Essential oil, Encapsulation, Yeast, Textile, Antibacterial Effect
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bitkilerden elde edilen uçucu yağların tıbbi ve endüstriyel kullanıma sahip olduğu bilinmekte olup bu yağlara olan ilgi ve talep her geçen gün artmaktadır. Son yıllarda tekstil materyallerine fonksiyonellik kazandırılması amacıyla enkapsüllenerek bitim işlemlerinde kullanılmaktadır. Enkapsülasyonda amaç, uçucu yağların yıkama şartları gibi çevre koşullarına dayanıklı ve uzun süre kullanılmalarını sağlamaktır. Bu bağlamda enkapsülasyonda kullanılacak uçucu yağın ve kabuk materyalin özellikleri önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, Muğla Gökova körfezinde yetişen Okaliptus (Eucalyptus camaldulensis Dehn.) ağaç yapraklarından elde edilen uçucu yağın, doğal bir kabuk materyal olan ve çeveresel koşullara dayanıklı, ısıl stabilitesi yüksek, ekmek mayası olarak da bilinen Saccharomyces cerevisiae ile enkapsüle edilmesi ve elde edilen enkapsüllerin tekstil materyaline uygulanarak, antibakteriyel özellik kazandırılması amaçlanmıştır. Toplanan yapraklar farklı koşullarda (oda koşullarında kurutma ve mikrodalga kurutma) kurutulmuş, hidrodistilasyon yöntemi kullanılarak uçucu yağları elde edilmiştir. Uçucu yağların kimyasal bileşimi GC/MS analizi ile yapılmıştır. Maya (Saccharomyces cerevisiae) ile enkapsülasyon işlemi için öncelikle maya plazmolize edilmiştir. Uçucu yağ, plazmolize maya kabuk mateyali ile enkapsüle edilmiş ve SEM ve FT-IR ile karakterizasyonları yapılmıştır. Uçucu yağ yüklenen mikrokapsüller emdirme metodu kullanılarak fularda pamuklu kumaşa aplike edilmiş, yıkama dayanımları ve kopma mukavemeti, aşınma dayanımı, kuru ve yaş sürtme haslığı gibi performans özellikleri incelenmiştir. Yıkama öncesi ve sonrası mikrokapsüllerin kumaş üzerindeki tutunmaları SEM görüntüleriyle gözlemlenmiştir. Aplikasyon işleminin başarılı olduğu fakat yıkama sonrası mikrokapsüllerin büyük bir kısmının kumaşlardan uzaklaştığı görülmüştür. Okaliptus uçucu yağının ve uçucu yağ yüklenmiş mikrokapsüllerin yapılan testler sonucunda antibakteriyel etkiye sahip olduğu, uçucu yağ içeren mikrokapsül yüklenmiş kumaşların ise yıkama haslıklarının düşük olmasına bağlı olarak beklenilen oranda antibakteriyel etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that essential oils obtained from plants have medical and industrial uses, and the interest and demand for these oils is increasing day by day. In recent years, it has been encapsulated and used in finishing processes in order to add functionality to textile materials. The purpose of encapsulation is to ensure that essential oils can be used for a long time and are resistant to environmental conditions such as washing conditions. In this context, the properties of the essential oil and shell material to be used in encapsulation play an important role. In this study, it is aimed that the encapsulation of the essential oil which is obtained from Eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis Dehn.) tree leaves growing in Muğla Gökova Gulf with Saccharomyces cerevisiae, also known as baker's yeast, which is a natural shell material and is resistant to environmental conditions, and gain antibacterial properties by applying to the textile material. The collected leaves were dried under different conditions (drying in room conditions and microwave drying) and their essential oils were obtained by using hydrodistilation method. The chemical composition of the essential oils was made by GC / MS analysis. The yeast (Saccharomyces cerevisiae) was first plasmolized for the encapsulation process. The essential oil was encapsulated with plasmolized yeast shell material and characterized by SEM and FT-IR. The essential oil loaded microcapsules were applied to cotton fabric in padding using the impregnation method, and the performance properties such as washing strength and tensile strength, abrasion resistance, dry and wet rubbing fastness were investigated. The adhesion/retention of microcapsules on the fabric before and after washing was observed with SEM images. It was observed that the application process was successful, but much of the microcapsules were removed from the fabrics after washing. As a result of the antibacterial tests, it was determined that eucalyptus essential oil and the essential oil loaded microcapsules have antibacterial effect, but the microcapsule loaded fabrics containing essential oil do not have the expected antibacterial effect due to their low washing fastness.