Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ve aile işlevselliği arasındaki ilişki
Investigation of the relationship between internet addiction and family in university students
- Tez No: 666378
- Danışmanlar: PROF. DR. F. GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile, İnternet, İnternet bağımlılığı, Family, Internet, Internet addiction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ve aile işlevselliği arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, üniversitede öğrenim gören ve çalışmaya online formlar üzerinden katılım sağlamış 201 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak;“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”,“Aile Değerlendirme Ölçeği”ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmış, katılımcıların demografik özellikleri ve ölçeklerden elde edilen veriler ile ilgili çözümlemeler için T Testi, One Way Anova Testi ve Spearman Korelasyon analizi yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinde aile işlevselliği ve internet bağımlılığının cinsiyete göre, aile işlevselliği alt boyutu problem çözme, iletişim ve genel işlevler alanında; ekonomik duruma göre, aile işlevselliği alt boyutu olan problem çözme alanında; hafta içi internet kullanım süresine göre, internet bağımlılığı alanında; daha önceden ve ailede psikolojik destek alma durumuna göre, aile işlevselliği alt boyutu olan duygusal tepki verebilme alanında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların yaşlarına göre, kiminle yaşadığına göre, anne-baba eğitim durumlarına göre ise önemli farklılıkların var olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Üniversite öğrencilerinde aile işlevselliği iletişim alt boyutu ile internet bağımlılığı arasında da bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between internet addiction and family among university students. The universe of the research consists of 201 students who attended the university and participated in the study via online forms. As a data collection tool in the study;“Internet Addiction Scale”,“Family Assessment Scale”and Personal Information Form were used. SPSS 22.0 package program was used for the analysis of the data, T Test, One Way Anova Test and Spearman Correlation analysis were performed for the analysis of the demographic characteristics of the participants and the data obtained from the scales. Family functionality and internet addiction in university students by gender, family functionality sub-dimension in the field of problem solving, communication and general functions; According to the economic situation, in the problem solving sub-dimension of family functionality; in the field of internet addiction according to the internet usage time on weekdays; It was determined that there are significant differences in emotional responsiveness, which is the family functionality sub-dimension, according to previous and family psychological support. It was concluded that there were no significant differences according to the age of the participants, with whom they lived, and the educational status of parents. It has been determined that there is a relationship between family functionality communication sub-dimension and internet addiction in university students.