Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı, aile işlevselliği, duygu düzenleme güçlüğü ve kendini sabotaj arasındaki ilişkinin incelemesi
Examination of the relationship between internet addiction, family functionality, emotion regulation difficulties, and self-sabotage among university students
- Tez No: 928312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET POYRAZ ÇÖKMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Aile İşlevselliği, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Kendini Sabotaj, Üniversite Öğrencileri, Internet Addiction, Family Functionality, Emotion Regulation Difficulties, Self-Sabotage, University Students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnternet bağımlılığı, genellikle bireyin internet kullanımını kontrol edememe, umursamazlık gösterme ve internetten uzak kaldığında öfke ve şiddet gösterme gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum, sosyal ilişkilerin bozulması, akademik başarının düşmesi ve iş hayatının olumsuz etkilenmesi gibi sonuçlara neden olabilir. Ülkemizde ve dünya genelinde genç yetişkinler arasında büyük bir sağlık sorunu haline gelen internet bağımlılığına dair yapılan araştırmalarda, bu bağımlılığın aile işlevselliği, duygu düzenleme güçlüğü ve kendini sabotaj ile arasındaki ayrı ayrı ilişkiye odaklanan birçok çalışma bulunmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, üniversitesi öğrencilerinde internet bağımlılığı ile aile işlevselliği, duygu düzenleme güçlüğü ve kendini sabotaj arasındaki ilişkiyi incelemektir. Aynı zamanda duygu düzenleme becerisi ve kendini sabotajın bu ilişkide aracılık rolü oynadığı öngörülmüştür. Çalışmanın örneklemi 293 kişiden oluşturmaktadır. Katılımcılardan onam formu alınmış sonrasında sosyodemografik bilgi formu,“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”,“Aile Değerlendirme Ölçeği”(McMaster Aile Değerlendirme Ölçeği),“Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği – Kısa Formu (DDGÖ-16)”ve“Kendini Sabotaj Ölçeği”uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, internet bağımlılığı ile aile işlevselliği, duygu düzenleme güçlüğü ve kendini sabotaj arasındaki ilişki bulunmuştur. Aile işlevselliği ile internet bağımlılığı arasında negatif bir ilişki bulunurken, kendini sabotaj ve duygu düzenleme güçlüğü de bu ilişkiye aracılık etmektedir.
Özet (Çeviri)
Internet addiction is often characterized by an inability to control internet use, disregard for responsibilities, and displays of anger or aggression when deprived of internet access. This condition can lead to outcomes such as deterioration of social relationships, decreased academic performance, and negative impacts on Professional life. Research on internet addiction, which has become a significant health issue among young adults both in our country and globally, frequently focuses on its individual relationships with family functionality, emotion regulation difficulties, and self-sabotage. The primary aim of this study is to examine the relationships between internet addiction, family functionality, emotion regulation difficulties, and self-sabotage among university students. Additionally, it is hypothesized that emotion regulation skills and self-sabotage play a mediating role in these relationships. The study sample consists of 293 participants. After obtaining informed consent, participants completed a sociodemographic information form, the“Internet Addiction Scale,”the“Family Assessment Device”(McMaster Family Assessment Device), the“Difficulties in Emotion Regulation Scale – Short Form (DERS-16),”and the“Self-Sabotage Scale.”The analyses found relationships between internet addiction, family functionality, emotion regulation difficulties, and self-sabotage. A negative relationship was found between family functionality and internet addiction, while self-sabotage and emotion regulation difficulties mediated this relationship.