Akıllı telefon kullanan tıp fakültesi öğrencilerinde internet bağımlılığı ve baş ağrısı ilişkisi
The relationship between internet dependence and headache at smart phone using medical students
- Tez No: 607216
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN TETİKÇOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Nöroloji, Family Medicine, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, İnternet bağımlılığı, Akıllı telefon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Günümüz teknolojisinin hızla ilerlemesi ile hayatımızın bir parçası haline gelen akıllı telefonlar ve internet hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Kullanımında aşırıya kaçılması ise kişilerin iş ve sosyal hayatlarında işlevsellik kayıplarına neden olmaktadır. Birbirinden farklı birden fazla tanı kriterine sahip olan internet bağımlılığı kavramı, aşırı kullanımı adlandırmak için ortaya çıkmıştır. İşlevsellik kaybının yanı sıra insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri de ortaya konulmuştur. Çalışmamızda Tıp Fakültesi öğrencilerinde internet bağımlılığının sosyodemografik verilerle olan ilişkisini ve baş ağrısına olan etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamızın evrenini Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesinde Mayıs 2019 -Temmuz 2019 tarihleri arasında aktif olarak eğitim görmekte olan ve gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul etmiş ve akıllı telefon kullanan 468 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerden sosyodemografik veri formu, literatür taranarak hazırladığımız baş ağrısı anketi ve Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği anketlerini cevaplamaları istenmiştir. Verilerin analizi Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) versiyon 19. program (SPSS Inc, Chicago, IL) ile yapılmıştır. Çalışmamıza dahil edilen 468 kişinin %65,4'ü (306) kadın , % 34.6 'ı (162) erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Katılımcıların Young internet bağımlılığı ölçek puanı ortalaması 33,24 olarak bulunmuştur. İnternet bağımlılığı oranı ise %1,3 olarak bulunmuştur. %13,9 'unun ise riskli internet kullanımı mevcuttur. Çalışmamızda %15,2 öğrencinin ''problemli internet kullanımı'' söz konusudur. Aynı zamanda internet bağımlılığı ile bulunulan sınıf, yaş, sigara kullanımı, okul başarısı, bulunulan bölüme isteyerek gelip gelmeme, daha önce psikiyatrik hastalık tanısı almış olmak, sürekli kullandığı bir ilacı olması ve uyku süresi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. 383 kişi (%81,8) baş ağrısı yaşadığını ifade etmiştir ve bu kişilerden 65'i (%17,1) şiddetli, 15'i (%3,9) ise çok şiddetli bir baş ağrısı yaşadığını ifade etmiştir. Baş ağrısı ile internet bağımlılığı arasında yalnızca baş ağrısının şiddeti ve baş ağrısının başlangıç yaşı ile anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak internet bağımlılığının daha geniş araştırılması gereken bir konu olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar sonucunda psikolojik ve fizyolojik olarak sebep olduğu sağlık sorunları tedavi edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Smart phones and internet, which have become a part of our lives with the rapid progress of today's technology, make our lives easier but on the other hand excessive use of them causes loss of functionality in business and social lives. The concept of internet addiction, which has multiple diagnostic criteria different from each other, has defined this excessive use. It has been shown to have negative effects on human health as well as loss of functionality. In this study, we aimed to investigate the relationship of internet addiction with sociodemographic data and the effect of headache on medicine faculty students. The population of our study consists of 468 students who are studying at Gaziosmanpaşa University Faculty of Medicine between May2019 and July 2019 and have accepted to participate voluntarily and using smart phones. Sociodemographic data form, headache questionnaire prepared by literature review and Young Internet Addiction Scale were distributed to the students. Data analysis was performed using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) version 19 program (SPSS Inc, Chicago, IL). A total of 468 people were included in our study and 65.4% (306) of them were female and 34.6% (162) were male. The Young Internet addiction scale score of the participants was found to be 33.24. İnternet bağımlılığı oranı ise %1,3 olarak bulunmuştur. 13.9% of the participants were found to be risky in terms of internet addiction. In our study, 15.2% of the students have problematic internet usage. At the same time, there was a significant relationship between internet addiction, and age, smoking, school success, voluntary selection of medicine faculty, psychiatric illness, having a medication and daily sleep time. 383 (81.8%) stated that they had headache and 65 (17.1%) of them stated that they had severe headache and 15 (3.9%) stated that they had a very severe headache. There was a a significant relationship between internet addiction and severity of headache and age of starting headache. A s a result, it is thought that internet addiction is a subject that needs to be further investigated. In further studies, health problems caused by psychological and physiological dependence of internet addiction will be treated. Key Worlds: Headache, Smart phones, İnternet addiction