Dijital delillere el konulması sürecinde CMK 134. madde hükümlerinde görülen problemler ve çözüm önerileri
Problems and solution recommendations in CMK article 134
  1. Tez No: 666424
  2. Yazar: NURHAN SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ÖZEKES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Bilim ve Teknoloji, Hukuk, Forensic Medicine, Science and Technology, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza Muhakemesi Kanunu, Dijital Deliller, Adli Bilişim, Hash, Criminal Procedure Law, Digital Evidence, Computer Forensics, Hash
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Bilişim ve Dijital Deliller Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Günümüzde birçok suç türü için dijital materyaller büyük önem arz etmektedir. Bilişim sistemleri ve dolayısıyla veri depolama alanları adli vakaların doğrudan konusunu teşkil ettiği gibi bazen de adli vakanın aydınlanmasında araç mahiyetine bürünebilmektedir. Adli vakalarda veri depolama birimlerinin sahip olduğu önem ve bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin sonucu olarak; dijital veri depolama birimlerinin manipüle edilmesinin önüne geçilmesi, soruşturmanın ve kovuşturmanın her evresinde dijital delillerin kontrol edilebilir olmasını, dijital delil bütünlüğü ve bilgi güvenliğinin sağlanmasını zorunlu kılmıştır. Hal böyleyken, dijital delillere müdahalenin ve adli kopya alınması sürecinin uluslararası bir standarda kavuşturulması elzem hale gelmiştir. Ülkemizde dijital delillerin adli vakalardaki önemi anlaşılmış ve buna bağlı olarak dünyadaki gelişmelere uymak adına mevzuatta birtakım düzenlemeler getirilmiştir. Ancak mevzuatımızdaki bazı düzenlemelerin, çocuğun istismarı, müstehcenlik suçu, banka hesaplarının ve banka kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu ve terör suçları özelinde problemlere yol açabileceği değerlendirilmektedir. Bu bağlamda mukayeseli hukukta Kıta Avrupası ve Anglosakson ülkelerinde dijital delillerle ilgili mevzuat ve saha uygulamalarının ülkemize nazaran farklılıklarının değerlendirilmesi planlanmaktadır. Bu tezde; Delil kavramı, Elektronik deliller, Elektronik delillerin geçerliliği, dijital delillere ilk müdahale ve kullanılan ekipmanlar belirtilerek, uygulamada görülen aksaklıklar CMK 134. madde kapsamında ele alınacak ve bir dijital delile ilk müdahaleden başlanarak incelenmesi ve vakanın aydınlanma sürecine dek geçen tüm evrelerin anlatılması amaçlanmaktadır. Özellikle dijital delillere ilk müdahale ile ilgili uygulamada görülen aksaklıkların çözümüne katkı sağlamak adına deneye dayalı örnek laboratuvar çalışmaları yapılacak ve sonuçları değerlendirilecektir. Yapılacak çalışmalarla, özellikle adli vakalardaki dijital delillere ilk müdahalenin yapılmasında, meydana gelen aksaklıkların vakanın aydınlanması sürecine yaptığı olumsuz etkilerin önüne geçilmesi ve dolaylı olarak adli vakaların aydınlanması ile tüm insanlığa daha güvenli bir yaşama ortamı oluşmasına katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Digital materials are great importance for many types of crime today. Information systems and request data storage areas constitute the direct subject of forensic cases and sometimes they can become a tool for enlightening the forensic case. As a result of the importance of data storage units in forensic cases and developments in information technologies; Preventing the manipulation of digital data storage units has made it necessary to control digital evidence at every stage of the investigation and prosecution, to ensure digital evidence integrity and information security. In this case, it has become essential to bring the intervention to digital evidence and the process of forensic copying to an international standard. The importance of digital evidence in forensic cases has been understood in our country, and accordingly, some regulations have been made in the legislation in order to comply with the developments in the world. However, it is considered that some regulations in our legislation may cause problems specific to child abuse, obscenity crime, abuse of bank accounts and bank credit cards and terrorist crimes. In this context, it is planned to evaluate the differences in the legislation and field practices regarding digital evidence in Continental Europe and Anglo-Saxon countries compared to our country in comparative law.In this thesis; The concept of evidence, Electronic evidence, validity of electronic evidence, the first intervention to digital evidence and the equipment used will be discussed in the scope of Article 134 of the CMK, and it is aimed to examine a digital evidence from the first intervention and to explain all stages of the case until the enlightenment process. Experimental laboratory studies will be conducted and the results will be evaluated in order to contribute to the solution of the problems seen in the application regarding the first intervention in digital evidence. With the work to be done, it is aimed to prevent the negative effects of the disruptions on the process of enlightenment of the case, especially in the first intervention to digital evidence in forensic cases, and to contribute to the creation of a safer living environment for all humanity by indirectly enlightening forensic cases.