Alt premolar dişlerdeki kök kanal sisteminin mikro bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the root canal system in lower premolar teeth with micro computed tomography
  1. Tez No: 666562
  2. Yazar: ŞİFA TATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK SAĞSEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: alt premolar, mikro bilgisayarlı tomografi, kök kanal morfolojisi, lower premolar, micro-computed tomography, root canal morphology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Endodontik tedaviye başlamadan önce iç anatomi ilişkileri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu ilişkileri görselleştirmek önemlidir. Alt premolar dişler, kök kanal morfolojisinde ileri derece varyasyonlar gösterebilen bir diş grubudur. Çalışmamız tedavi öncesinde hekime kanal konfigürasyonu hakkında bir ön bilgi sağlamayı ve literatüre Türk popülasyonunda alt 1. premolar dişlerdeki kök kanal sistemi hakkında veri sağlamayı amaçlamaktadır.Çalışmamız için 112 adet alt premolar diş kullanıldı. Dişler, mikro bilgisayarlı tomografi cihazı ile tarandı. Elde edilen görüntüler NRecon yazılımı ile rekonstrükte edildi. Daha sonra Data Viewer yazılımı ile incelendi. Kök kanal sistemini tanımlarken Vertucci ve Gulabivala ve arkadaşlarına ait sınıflandırma sistemleri kullanıldı.112 örnekten; %67.8 Tip I (112 dişin 76 tanesi) , %25 Tip V (112 dişin 28 tanesi ), %5.3 TipIII (112 dişin 6 tanesi ) , %0.9 Tip VII (112 dişin 1 tanesi ) olarak tanımlandı. Vertucci sınıflamasına dahil edilemeyen 1 adet diş (%0.9) ise 1-3-2 anatomisine sahipti. Çalışma sonucunda en sık Tip I daha sonra Tip V kanal anatomisi tespit edilmiştir. Türk popülasyonunda ilave kanal morfolojilerinin tespit edilebilmesi için daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Before starting endodontic treatment, it is important to learn about internal anatomy relationships and to visualize these relationships. Lower premolar teeth are a group of teeth that can show advanced variations in root canal morphology.Our study aims to provide the physician with preliminary information about the canal configuration before treatment and to provide data about the root canal system in lower 1st premolar teeth in the Turkish population.112 lower premolar teeth were used for our study. Teeth were scanned with a microcomputed tomography scanner. The images obtained were reconstructed with NRecon software. The images were then analyzed with the Data Viewer software. The classification systems of Vertucci and Gulabivala et al were used to describe the root canal system.From 112 samples; It was defined as 67.8% Type I (76 of 112 teeth), 25% Type V (28 of 112 teeth), 5.3% Type III (6 of 112 teeth), 0.9% Type VII (1 of 112 teeth). One tooth (0.9%) that could not be included in the Vertucci classification had 1-3-2 anatomy. As a result of the study, the most common Type I and then Type V canal anatomy were determined. More studies are needed to detect additional canal morphologies in the Turkish population.