Lipoik asitin yaşlı memeli kalp fonksiyonuna etkisinin yaşlanma modeli geliştirilmiş ventriküler H9C2 hücre hattında mitokondri fonksiyonu incelenerek değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of lipoic acid on heart function in aged mammals by examining mitochondrial function in the aging model improved ventricularH9C2 cell line
  1. Tez No: 666596
  2. Yazar: GÜLAY SENCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY YAZIHAN, PROF. DR. BELMA TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa Lipoik Asit, Yaşlanma, H9c2, Mitokondri, Alpha Lipoic Acid, Aging, H9c2, Mitochondria
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Gıda Metabolizma ve Klinik Beslenme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Lipoik Asitin Yaşlı Memeli Kalp Fonksiyonuna Etkisinin Yaşlanma Modeli Geliştirilmiş Ventriküler H9c2 Hücre Hattında Mitokondri Fonksiyonu İncelenerek Değerlendirilmesi Yaşlanma, çevresel faktörlere adaptasyon yetisinin zamanla azalmasıdır. Enerji üretim merkezi olan mitokondri, reaktif oksijen türlerinin (ROS) sürekli üretimi ile yaşlanma mekanizmasının odağı haline gelmiştir. Yaşlılıkla beraber organlarda ve damar sisteminde meydana gelen ilerleyici yapısal ve fonksiyonel değişiklikler kardiyovasküler hastalık gelişme riskini artırmaktadır. Kalp kasılma faaliyetlerinin ömür boyu sürdürülmesi için enerji ihtiyacı sürekli devam eden bir organdır ve mitokondriyal oksidatif enerjiye bağlı olduğundan mitokondriden zengindir. Yaşlanmanın kalpte meydana getirdiği başlıca değişiklikler oksijen tüketiminde ve ATP üretiminde azalma şeklinde ifade edilmektedir ve bu fonksiyon bozukluklarından mitokondriyal değişiklikler sorumlu tutulmaktadır. Alfa lipoik asit (α-LA) mitokondriyal dehidrogenez enzimlerinde görev alan ve vücutta doğal olarak sentezlenebilen bir antioksidandır. α-LA'in yaşlanmada kalp fonksiyonlarına olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir, fakat çalışmalar kısıtlıdır. α-LA'in kalp üzerinde mitokondriyal fonksiyonlarını mitokondri fizyon ve füzyon proteinleri ile değerlendiren ve yaşlanma modelindeki oksidatif hasara etkilerine bakan hücresel mekanizmaları aydınlatmaya yönelik in vitro bir çalışma bulunmamaktadır. Ventriküler hücreden türetilmiş H9c2 hücrelerinin yüksek hücresel ATP seviyesi, yüksek mitokondriyal kütle ve solunum kapasitesi içerdiği, daha yüksek mitokondriyal içeriğe sahip oldukları literatürde belirtilmiştir. Bu çalışmanın amacı in vitro yaşlanma ile oluşmuş oksidatif hasar modelinde mitokondriye odaklanan potansiyel mekanizmayı tespit etmek ve bu amaçla lipoik asidin farklı dozlarda ve farklı sürelerde H9c2 hücre hattındaki etkilerini araştırmaktır. Çalışmamızda H9c2 hücrelerine 50 mg/ml D-galaktoz ile 24 saat ve 48 saat muamele edilerek yaşlanma modeli oluşturuldu. Kontrol ve D-galaktoz grupları 30, 100 ve 300 µM konsantrasyondaki αLA ile inkübe edildi. Çalışma planımızda belirlediğimiz 6, 24, 48 saatlik α-LA inkübasyonları gerçekleştirildikten sonra deney sistemi gereklerine göre akabinde incelendi veya hücreler dondurulup deney aşamasına geçinceye dek saklandı. Deney gruplarımızda mitokondriyal membran potansiyeli, ROS miktarı, total oksidan ve antioksidan düzeyleri (TOS/TAS), mitokondriyal fisyon ve füsyon proteinlerinin ekspresyonları değerlendirildi. Çalışmamızın sonuçlarına göre alfa lipoik asit uygulaması, yaşlandırılmış H9c2 hücrelerinde mitokondri fonksiyonları, ROS birikimini ve oksidatif stresi olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effect of Lipoic Acid on Heart Function in Aged Mammals by Examining Mitochondrial Function in the Aging Model Improved Ventricular H9c2 Cell Line Aging is the decrease in adaptation ability to environmental factors. Mitochondria have become the focus of the aging mechanism with the continuous production of reactive oxygen species (ROS). Progressive structural and functional changes during aging increase the risk of developing cardiovascular disease. The heart is rich in mitochondria because it depends on mitochondrial oxidative energy. Mitochondrial changes are thougt to be responsible for the main changes caused by aging. Alpha lipoic acid (α-LA) is an antioxidant that is involved in mitochondrial dehydrogenesis enzymes. It is thought that α-LA may have positive effects on heart functions in aging, but studies are limited. There is no in vitro study to evaluate the mitochondrial functions of α-LA on the heart via mitochondrial fission and fusion proteins and to elucidate the cellular mechanisms looking at the effects of oxidative damage in the aging model. H9c2 cells derived from ventricular cells contain high cellular ATP level, mitochondrial mass and respiratory capacity, and have higher mitochondrial content. The aim of this study is to determine the potential mechanism that focuses on mitochondria in the oxidative damage model caused by in vitro aging and to investigate the effects of α-LA at different doses and at different durations on the H9c2 cell line. In our study, the aging model was created by treating H9c2 cells with 50 mg/ml D-galactose for 24 hours and 48 hours. Cells were incubated with changing concentrations of α-LA. In our study plan 6, 24, and 48 hours α-LA incubations were performed, then they were subsequently examined or the cells were frozen and stored until they examined. In our experimental groups, mitochondrial membrane potential, ROS, total oxidant and antioxidant levels, expression of mitochondrial fission and fusion proteins were evaluated. As a result of our study, α-LA administration positively affects mitochondrial functions, ROS accumulation and oxidative stress in aged H9c2 cells.