Güneş enerjisi dağıtım sistemlerinde pv-statcom'un etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of pv-statcom in solar energy distribution systems
- Tez No: 666607
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH MAMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, PI Denetleyici, STATCOM, Bulanık Mantık, Solar Energy, PI Controller, STATCOM, Fuzzy Logic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Fosil yakıt kaynaklarının gittikçe azaltmakta olması ve çevreye olan zararlı etkilerinden dolayı, son yıllarda yenilenebilir enerji sistemlerine olan ilgi artmıştır. En çok kullanılan yenilenebilir enerji türleri rüzgar, güneş, hidroelektrik ve jeotermal enerji sistemleri tarafından üretilir. Türkiye'de son yıllarda rüzgar enerjisinden sonra en çok tercih edilen yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş enerjisi üzerine çalışmalar yoğunlaşmıştır. Güneş ve rüzgar enerjisi sistemlerinde kullanılan STATCOM, son zamanlarda tercih edilen reaktif güç kompanzasyonu ve gerilim kontrolü için sıkça kullanılan bir eleman olma yoluna girmiştir. Bu çalışmada, bir güneş enerjisi santralinde STATCOM elemanından yararlanarak dağıtım hattında gerilim regülasyonu ve reaktif güç değişimi incelenmiştir. Güneş enerjisi santrali ve STATCOM içeren sistemin, MATLAB ortamında benzetimi yapılmıştır. STATCOM kontrolünde Bulanık Mantık ve PI denetleyici kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, STATCOM'un sistem performansını artırabileceği, gerilim düzenleyici olarak kullanılabileceği ve reaktif gücü dengeleyebileceği belirlenmiştir. Ayrıca STATCOM'un aktif gücü kararlı bir şekilde sağlayabileceği ve reaktif güç kompanzasyonu için reaktif güç alışverişini oldukça kısa bir sürede gerçekleştirdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Interest in renewable energy systems has increased in recent years due to the decreasing of fossil fuel resources and their harmful effects on the environment. The most used renewable energy types are produced by wind, solar, hydroelectric, and geothermal energy systems. Solar energy is the most preferred type of energy after wind energy in Turkey. In recent years, many studies on solar energy have been conducted in Turkey. STATCOM, which is used in solar and wind energy systems, has recently become a frequent element for reactive power compensation and voltage control of choice. In this study, voltage regulation and reactive power change were examined on the distribution line using the STATCOM element in a solar power plant. The system, which includes a solar power plant and STATCOM, was simulated in the MATLAB environment. Fuzzy Logic and PI controller were used in STATCOM control. As a result of the study, it was determined that STATCOM could improve system performance, be used as a voltage regulator, and balance reactive power. It has also been observed that STATCOM can provide active power stably and perform reactive power exchange for reactive power compensation in a fairly short period of time.