İnsan kaynaklarının örgütsel adalet, örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgüt kültürü algıları üzerine bir araştırma
A research on human resources' perceptions of organizational justice, organizational citizenship behavior and organizational culture
  1. Tez No: 666941
  2. Yazar: SERKAN NAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVREN AYRANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgüt Kültürü, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Algı, Organizational Justice, Organizational Culture, Organizational Citizenship Behavior, Perception
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
Son yıllarda artan rekabet ve küreselleşme nedeniyle örgütlerin hayatta kalmaları, yaşamlarını sürdürmeleri gittikçe zorlaşmaktadır. Örgütlerin bu kaos içinde yaşamaları, örgüt içindeki insan kaynaklarının çaba ve gayretlerine bağlıdır. Örgüt içindeki bireylerin örgüte katkılarını ve çabalarını attırılması bazı değişkenlere bağlıdır. Bu değişkenlerden bazıları örgütsel adalet, örgüt kültürü ve örgütsel vatandaşlık davranışıdır. Örgütler içerisinde insan kaynaklarının örgüte karşı algılarını olumlu yönde geliştirmek için adaletin temin edilmesi, gönüllü davranışların ve çalışmaların arttırılması, örgüt içindeki ortamın insan kaynaklarının yararına olması gerekmektedir. Bu amaçla insan kaynaklarının algılarını ölçmek ve örgütsel adalet, örgüt kültürü ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkileri ortaya koymak için bu çalışmalar gerçekleştirildi. Bu çalışmada ilişkisi araştırılan insan kaynaklarının örgütsel adalet algıları, örgüt kültürü algıları ve örgütsel vatandaşlık davranışı algıları için daha önce Türkçe olarak literatürde bir araştırmaya rastlanılmamıştır. Daha önce bu üç değişken arasında ikili olarak çalışmaya rastlanılmıştır. Literatür taranarak örgütsel adalet, örgüt kültürü ve örgütsel vatandaşlık davranışı hakkında bilgileri araştırılarak bir araya getirildi. Ana çalışmaya geçilmeden önce ölçeklerin geçerlilik ve güvenirlilikleri sağlamak için bir pilot çalışma yapılmıştır. Ana çalışma 300 kişi ile İstanbul ili içinde irtibata geçilen ve bu irtibat sonucunda geri dönüş yapan örgütler ile yapılmıştır. Çalışmada analizlerin gerçekleştirilmesinde SPSS ve LISREL paket programlarından yararlanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda örgütsel adalet, örgüt kültürü ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca çalışmada önerilen tüm hipotezler kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the increasing competition and globalization in recent years, it is becoming more and more difficult for organizations to survival and to continue their lives. Organizations' living in this chaos depends on the efforts and efforts of human resources within the organization. Increasing the contributions and efforts of the individuals within the organization depends on some variables. Some of these variables are organizational justice, organizational culture and organizational citizenship behavior. In order to positively improve the perceptions of the human resources towards the organization within the organizations, justice should be provided, voluntary behavior and work should be increased, and the environment within the organization should benefit the human resources. For this purpose, these studies were carried out to measure the perceptions of human resources and to reveal the relationships between organizational justice, organizational culture and organizational citizenship behavior. In this study, no research was found in the literature in Turkish for the perceptions of organizational justice, perceptions of organizational culture and organizational citizenship behavior of the human resources whose relationship was investigated. Bilateral work has been encountered between these three variables before. The literature was scanned and brought together by researching information about organizational justice, organizational culture and organizational citizenship behavior. Before starting the main study, a pilot study was carried out to ensure the validity and reliability of the scales. The main study was carried out with organizations that have been contacted with 300 people in Istanbul and have returned as a result of this contact. In the study, SPSS and LISREL package programs were used to perform the analyzes. As a result of the analyzes, statistically significant relationships were found between organizational justice, organizational culture and organizational citizenship behavior. In addition, all hypotheses proposed in the study were accepted.