Income distribution in Azerbaijan and its effect on economic growth
Azerbaycanda gelir dağılımı ve ekonomik büyümeye etkisi
  1. Tez No: 666966
  2. Yazar: FARID AHMADOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı, Ekonomik Büyüme, Azerbaycan, İncome Distribution, Economic Growth, Azerbaijan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ekonomik büyüme ile gelir dağılımı arasındaki ilişki ilk olarak literatürde Kuznets tarafından araştırılmıştır. Kuznets, ekonomik büyüme ve kişi başı milli gelirdeki artışla birlikte gelir eşitsizliğinin de arttığını belirtti. Ancak büyümenin sonraki aşamalarında gelir dağılımı eşitsizliği düşüş eğilimine doğru ilerleyecektir. Bulgulara göre Kuznets, gelir dağılımı ile gelir düzeyi arasındaki ilişkiyi“ters U eğrisi”olarak ifade etmiştir. Gelir dağılımı, ekonomideki bireylerin toplam gelirden ne kadar elde ettiğini göstermesi açısından çok önemli bir kavramdır. Genel olarak, ekonomik büyümenin bireylerin toplumdaki olumlu etkisini görememesi ve bireylerin büyümeye paralel olarak gelirden paylarının artmasını talep etmesi ilginçtir. Bu durumda politika yapıcıların, özellikle en uygun makroekonomik araçlar yardımıyla gelir dağılımını düzelten girişimlerde bulunmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between economic growth and income distribution was first explored by Kuznets in the literature. Kuznets stated that with the economic growth and the increase in per capita national income, income inequality also increased. But in the later stages of growth, income distribution inequality will move towards a decreasing trend. According to the findings, Kuznets expressed the relationship between income distribution and income level as“inverse U-curve”. Income distribution is a very important concept in terms of showing how much the individuals in the economy get from the total income. In general, it is curious that economic growth cannot see the positive effect of individuals in society, and individuals demand an increase in their share from income in parallel with growth. In this case, policy makers are required to take initiatives that correct income distribution, especially with the help of the most appropriate macroeconomic tools.