Orta ve yüksek riskli hastalarda non-kardiak cerrahi sonrası troponin ve ekg değişiklikleri
Troponin and ECG changes after non-cardiac surgery in intermediate and high-risk patients
  1. Tez No: 666983
  2. Yazar: MİRAÇ VURAL KESKİNLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Framingham kalp çalışması, postoperatif miyokard infarktüsü, Framingham Heart Study, postoperative myocardial infarction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Koroner arter hastalığı (KAH) dışında bir durumun miyokard oksijen sunumu ve/veya ihtiyaç dengesizliğine yol açması ile nekrozlu miyokard hasarı oluşması durumunda 'Miyokard İnfarktüsü tip 2' terimi kullanılır. Biz bu çalışmada; miyokard infarktüsü sınıflamasındaki yeni gelişmeler ışığında, Framingham Skorunu kullanarak orta ve yüksek riskli hastalarda perioperatif miyokard hasarı sıklığını araştırmayı amaçladık. Materyal ve metod: Çalışmaya; İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Üroloji Servisleri'nde yatmakta olan, cerrahi girişim planlanmış, 40 yaş üzeri 101 olgu (62 erkek, 39 kadın, ortalama yaş:72±11 yıl) alındı. Bu hastaların preoperatif dönemdeki demografik özellikleri, komorbid durumları, sistolik ve diyastolik kan basınçları, sigara alışkanlıkları sorgulandı ve biyokimyasal verileri kayıt edildi. Hastaların Framingham skorları (yaş, cinsiyet, kan basıncı, LDL kolesterol, HDL kolesterol, sigara kullanma öyküsü, diyabet varlığına göre) hesaplanıp, %10 ve üzeri değer saptanan olguların preoperatif ve postoperatif ikinci gün troponin değerleri ve elektrokardiyografik bulguları kaydedildi. Bulgular: Troponin değeri postoperatif ikinci gün, preoperatif döneme göre 44(%43) hastada daha yüksek saptandı. EKG'de miyokard iskemisi veya hasarı ile ilişkili olabilecek nitelikte değişiklik ( ST yükselmesi veya çökmesi, T dalga negatifliği, yeni gelişen LBBB, yeni gelişen AF) 26(%25) hastada saptandı. Hem troponin değişikliği, hem de anlamlı EKG değişikliği 6(%6) hastada görüldü. Bu veriler dikkate alındığında uluslararası miyokard infarktüsü tanımlaması kriterlerine göre 6 hastada miyokard hasarı geliştiği görüldü. Sonuç: Orta veya yüksek riskli gruba dahil olan, ortalama her onaltı hastanın birinde postoperatif miyokard infarktüsü görülmesi dikkat çekicidir. Orta veya yüksek kardiyovasküler hastalık riski olan hastaların, preoperatif dönemde, EKG ve troponin ile yakından takip edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Background: In case of the causes of myocardial necrosis other than coronary artery disease which are associated with the imbalance between myocardial oxygen supply and/or demand, the term type 2 myocardial infarction (MI) is used. In this study, we aimed to search the prevelance of perioperative MI in average and high risk patients by using Framingham Score in light of the newly formed classification of MI. Material and method: 101 cases over the age of 40 (62 males, 39 females: 72±11) from the surgical operation planned patients who were hospitalized in orthopedy and urology services of Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital were included. Their demographic features of preoperative period, systolic and diastolic blood pressures, smoking habits were called into question and the measured biochemical values were recorded. The Framingham Scores (according to age, sex, blood pressure, LDL cholesterol, HDL cholesterol, smoking history, diabetes mellitus) were estimated and troponin levels and ECG findings of second day were recorded. Results: Troponin level of postoperative second day was determined higher than the level of preoperative period in 44(%43) patients. Changes in ECG which could be associated with myocardial ischemia or damage( ST segment elevation or depression, T wave inversion, newly formed LBBB, newly formed AF) were determined in 26(%25) patients. Significant changes in both troponin level and ECG were determined in 6(%6) patients. Whan this data was taken into account it was seen that in 6 patients myocardial damage according to international myocardial infarction definition was apperared. Conclusion: The appereance of postoperative myocardial infarction in average one of every sixteen patients who are in high or average risk is remarkable. The evaluation of preoperative cardiovascular disease risk profile and close follow up of especially high and average risk patients with ECG and troponin level is important.