Dönüşümcü ve etkileşimci lider davranışlarının örgüt kültürüne etkisi ve buna yönelik bir araştırma
The impact of tarnsformational and transactional leadership behavior on organization culture and one organization example
- Tez No: 667010
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Etkileşimci Liderlik, Örgüt Kültürü, Leadership, Taransformational Leadership, Transactional Leadership and Organization culture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Örgütsel davranış hayatımızda her gün geçtikçe daha da belirginleşmeye ve önem kazanmaya başlamıştır. Her gün liderlik, örgütsel bağlılık ve örgüt kültürü ile ilgili çok sayıda kavramlar ve teoriler yazılıyor ve geliştiriliyor. Bu çalışmamda işletmelerde liderliğin rolü ve önemini araştırmaya çalıştım. Yaptığım bu tez çalışmamda liderlik, dönüşümcü ve etkileşimci liderlik ve örgüt kültürü ile ilgili literatür taraması yapılarak, kavramlar ve alakalı yaklaşımlar açıklanmıştır. İşletmeler sürekli değişen ve yenileyen teknolojik ortamlarda ve rekabet piyasasinda kalabilmek için örgütsel değişime uymak zorundadır. Örgütsel değişime ayak uydurabilmek ve hayatlarını sürdürebilmenin tek çaresi, işletmelerin liderlik tarzları ve kurum kültürleri çok iyi şekilde yer almaktadır. Başarılı ve piyasada söz sahibi bir işletme ancak güçlü ve etkili bir örgüt kültürüne ihtiyaci vardır, ancak güçlü bir lider, işletmenin her koşuldaki yükünü taşıyarak başarıya götürebilmektedir. Toplumda isanları yöneten ve yönlediren liderler, işletmelerin tüm faaliyetlerin ana faktörü sayılır. Lider izleyicilerini bulunduğu yerden, bulunması gereken ve layik olduğu kunumlara taşıması,onların güvenlerini kazanarak, motive edip harekete geçirmelerini sağlayan kişidir.Örgüt kültürü ise, örgütte çalışan, örgüt üylerin tarafından sergilenen, insanların inanç, tutum ve davranışların tümüdür. Örgüt kültürü ile liderlik birbirlerini tamamlayan iki kavramdır. Araştırmacılara göre, dönüşümcü ve etkileşimci liderin örgütsel kültürünün ortaya çıkması, sürdürmesi, gelişmesi ve değişmesinde en önemli rolü üstlenmiştir.Ana bünyesinde yenilik ve girişimcilik özellikleri bulunduran dönüşümcü ve etkileşimci lider, işletmelerin iş dünyasında değişim dinamiği olarak da bilinir. Bu tezin amacı dönüşümcü ve etkileşimci liderin örgüt kültüründe etkisini araştırmaktır.Araştırmada konsolosluk, elçilik ve hastane gibi resmi kurumlarda, dönüşümcü ve etkileşimci liderlerin örgüt kültürüne önemli payı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Organizational behavior has become more and more evident and gaining importance in our lives. Every day, many concepts and theories about leadership, organizational commitment and organizational culture are written and developed. In this study, I tried to research the role and importance of leadership in businesses. The literature review was made with clarified understandings of the concepts and approaches existing related to transformational and interactive leadership and organizational culture. Businesses have to acclimate to organizational change in order to stay in a constantly changing and renewing technological environment and competitive market. It is the only way to keep up with organizational change and survive the leadership styles and corporate cultures of businesses. There is a need for an organizational culture, but a strong leader can carry the burden of the business in every condition and the success is considered as the main factor of all activities. Leaders who manage and direct the people are considered as the main factor of all activities. Organizational culture is all of the people's beliefs, attitudes and behaviors that work in the organization, which are selected by the members of the organization, and that are complementary to each other. Organizational culture and leadership are two concepts that complement each other. According to the researchers, the transformational and interactionist leader has played the most important role in the emergence, maintenance, development and change of the organizational culture. The transformational and interactionist leader, which has innovation and entrepreneurship characteristics in the main bony, is also known as the dynamic of change in the business world of the enterprises. In the research, transformational and interactionist leaders showed that they had an important role in organizational culture in official institutions such as consulates and embassies.