6. sınıf sosyal bilgiler dersinin kuantum öğrenme modeline göre işlenmesine yönelik bir karma yöntem araştırması
In the 6th grade's social studies course, the research of mixed way according to quantum learning model
  1. Tez No: 667091
  2. Yazar: AHMET FENAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA ÇENGELCİ KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Kuantum öğrenme, Kuantum düşünme, Akademik başarı, Social studies, Quantum learning, Quantum thinking, Academic success
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Sosyal bilgilerin amaçlarından biri öğrenilenleri günlük hayata aktarmaktır. Kuantum öğrenme modeli çeşitli tekniklerle öğrenmeyi keyifli, hızlı ve kalıcı hâle getirmeyi hedefler. Bu araştırmanın amacı, 6. sınıf sosyal bilgiler dersinin kuantum öğrenme modeline göre işlenmesiyle birlikte modelin akademik başarıya etkisinin ve bu model hakkında öğrenci görüşlerinin incelenmesidir. Araştırma, karma yöntem desenlerinden gömülü deneysel desene göre yapılmıştır. Çalışma grubunu, 2018-2019 öğretim yılında Eskişehir ilinde sosyo-ekonomik yapısı orta düzey olan bir devlet ortaokulunda deney ve kontrol grubu olarak belirlenmiş 6. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi ve öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilmiştir. Nicel veriler SPSS 23 programı kullanılarak t-testi, nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmada kuantum öğrenme modelinin, deney ve kontrol gruplarının akademik başarı düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı buna karşın deney grubunun öntest-sontest akademik başarı puanları arasında anlamlı bir fark oluşturduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Nitel veriler sonucunda ise öğrencilerin kuantum öğrenme modeline olumlu bakış açıları geliştirdikleri, modelin öğrenme üzerinde olumlu etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda zengin öğrenme ortamı oluşturulması ve kalıcı öğrenme için kuantum öğrenme modelinden yararlanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the aims of social studies, to transfer the learning product, to the daily life. Quantum learning model objects the learning to be in an enjoyable, quick and permanent way with various techniques. This research's aim is to examine the quantum learning models effect on the academic success and learning performance in the 6th Grade's social studies course the study has been done in embedded experimental pattern way of the mixed ways pattern. The study group has been created with the middle-degree of social-economic public school students in 2018-2019 in Eskişehir and they have been determined as a control and experiment group. The data has been obtained by the academic success test of the researcher and the semi-structured interviews of the students. Quantitative data have been analyzed in SPSS 23 way and qualitative data have been analyzed in content based analysis way. In the research, it is obtained that there is no big difference between control and experiment groups in their academic success statistically ,contrary to this it is obtained that there is big difference academically between pre and post test of the experiment group. The result of qualitative data, it has been observed that the students have developed positive attitudes in quantum learning model and the students have emphasized that this model has positive effects in learning. As a result of the survey, in creating various learning atmosphere and permanent learning it can be benefitted from quantum learning model and it is recomended.