Psikolojik sermaye ve politik yetinin iş yaşam dengesi üzerine etkisinin yapısal eşitlik modeli ile belirlenmesi: Hizmet sektörü örneği
Determining the impact of psychological capital and political skill on work-life balance by using structural equation method: A study in service sector
- Tez No: 667143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE DARICAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, Pozitif Psikolojik Sermaye, Politik Yeti, İş Yaşam Dengesi, İş-Aile Çatışması, Psychological Capital, Positive Psychological Capital, Political Skill, Work Life Balance, Work-Family Conflict
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Yaşadığımız dönemde işletmelerin devamlılığını sağlaması ve her geçen gün artan rekabet ortamına ayak uydurması açısından çalışanların morali, motivasyonu ve mutluluğu iş performansını dolayısıyla işteki başarısını önemli ölçüde etkilemektedir Her bir çalışan motivasyonu ve başarısı örgüt başarısına katkı sağlamakta, örgüt başarısı ise işletmeleri daha ileriye taşımaktadır. Modern çağın yönetim anlayışına göre, çalışanlarını önemseyen, dinamik kararlar ve uygulamaları takip eden insan kaynakları çalışmalarına ağırlık verilmektedir. İşletme verimliliği ve sürekliliğini sağlarken, üretimin önemli girdilerinden 'insan' faktöründen maksimum fayda sağlamak konusunda onlara psikolojik sermaye özyeterlilik, umut, psikolojik dayanıklılık ve iyimserlik boyutlarına ilişkin kazanımlar sağlanması, var olanların ise bu niteliklerini geliştirmeleri gerekliliği ortaya konulmuştur. Diğer yandan politik yeti, sosyal beceriklilik, kişiler arası etki, network yeteneği ve içtenlik boyutu ile örgütçe ve örgüt amaçları ile bütünleşmeyi, uyumu, olumlu örgüt iklimi oluşturmayı, yüksek performansa ulaşmayı ve işletme devamlılığı sağlamada etkin tedbirleri öngörmektedir. Son yılların araştırma konusu olan iş-yaşam dengesini artırıcı özellikleri ile psikolojik sermaye ve politik yeti, çalışan performansının ön planda olduğu emek yoğun olan hizmet sektörü içerisinde araştırılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı psikolojik sermaye ve politik yetinin iş yaşam dengesine etkisinin yapısal eşitlik yöntemi kullanılarak ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul'da hizmet sektöründe eğitim ve lojistik başta olmak üzere perakende, bilişim ve teknoloji ve bankacılık alanlarında hizmet veren tüm kademe çalışanlarında toplam 600 anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda psikolojik sermaye ve politik yetinin iş-yaşam dengesini pozitif ve anlamlı etkilediği görülmüştür. Araştırma sonucunda bulunan diğer sonuç ise psikolojik sermaye ve politik yetinin alt boyutlarının iş-yaşam dengesi üzerinde anlamlı etkili çıkmasıdır. Psikolojik sermaye ve politik yetinin iş yaşam dengesini etkilediği yapısal eşitlik modeli ile tespit edilmiş ve işletmelere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the era we live in, the morale, motivation and happiness of the employees significantly affect their work performance and therefore their success at work in terms of ensuring the continuity of the companies and keeping up with the increasingly competitive environment. Motivation and success of each employee contributes to the success of the organization and success of the organization moves the companies further. According to the management approach of the modern age, emphasis is placed on human resources studies that care about their employees and follow dynamic decisions and practices. Human resources studies that care about employees and follow dynamic decisions and practices are emphasized. While ensuring efficiency and continuity of the company, to get the maximum benefit from the“human”factor, which is one of the important inputs of production, the necessity of providing them achievements regarding the dimensions of psychological capital, self-efficacy, hope, psychological resilience and optimism and developing these qualifications for the ones who have them, has been revealed. On the other hand, with its dimensions of political skill, social astuteness, interpersonal influence, networking ability and apparent sincerity, it foresees integration with the organization and its objectives, harmony, creating a positive organizational climate, achieving high performance and effective measures to ensure continuity of the company. Psychological capital and political skill, with their characteristics which increase work-life balance, which have been the subject of research in recent years, have been researched within service sector, where employee performance is at the forefront, and labour intensive. The main purpose of this study is to reveal the impact of psychological capital and political skill on work-life balance using the structural equation method. In line with this purpose, a total of 600 questionnaires have been applied to employees at all levels, serving in the service sector in Istanbul in the fields of education and logistics being in the first place, fields of retail, informatics and technology and banking. As a result of the research, it has been observed that psychological capital and political skill have a positive and significant effect on work-life balance. Another important result within the scope of the research is that sub-dimensions of psychological capital and of political skill have a significant effect on work-life balance. It has been determined with structural equation model that psychological capital and political skill have impact on work-life balance and suggestions have been made to the companies.